Obred prinošenja žrtve: Prinijeli pogaču hrastu u Ćuriocu

Oko hrasta su se okupili "da mu prinesu žrtvu", poklone mu se, zatraže oprost i daju zavjet da će ga štititi
232 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2011. 20:13h

Grupa građana iz Opštine Danilovgrad prinijela je pogaču i flašu vina hrastu u Ćuriocu.

To su uradili u pet minuta do dvanaest kako bi poslali poruku da se hitno zaštiti "simbol Bjelopavlića". Hrast je star, kako kažu, pet vjekova i nedavno je stradao u požaru.

Građani koji tvrde da je vatra podmetnuta, oko hrasta su se okupili "da mu prinesu žrtvu", poklone mu se, zatraže oprost i daju zavjet da će ga štititi.

Obred su održali na dvadesetu godišnjicu proglašenja Crne Gore za ekološku državu.

Najavljena crkvena služba nije održana, jer, kako nam je kazao organizator skupa Svetozar Radonjić, direktor preduzeća Agrovita eco, "mjesni paroh iz objektivnih razloga nije mogao doći".

Okupljanje oko hrasta, osim sveštenika SPC-a, propustili su predsjednik opštine Danilovgrad Branislav Đuranović i članovi lokalne uprave, i ako su, kazao je Radonjić uredno pozvani.

Stablo skadarskog duba u Ćuriocu zvanično je spomenik prirode

"Čuo sam čak i da su ovdje ucrtani placevi, i poručujem onima koji bi se možda usudili da ovdje nešto rade da im ne može biti srećno, jer se na crkvištima - a ovaj hrast to jeste, nikada nije gradilo!"

Krov plemenskih skupština

Radonjić je zamolio mještane da formiraju društvo za zaštitu hrasta jer država "takva kakva je" nije u stanju da ga štiti.

"Ne možemo očekivati od države i opštine da ga štite, jer ako nastupe oluje i kiše on će se srušiti. Moramo što hitninje reagovati. Prvi korak je da formiramo udruženje za zaštitu i što hitnije nađemo stručnjake, jer stručnjake Zavoda za zaštitu prirode ne zanima ovaj problem ili ne znaju dovoljno o ovome", rekao je.

Stablo skadarskog duba u Ćuriocu prema nacionalnoj strategiji biodiverziteta spomenik je prirode.

Pretpostavka onih koji poznaju istoriju "simbola Bjelopavlića" je da je živ više od pet vjekova, a stariji mještani pamte da su se ispod ovog drveta održavale čak i plemenske skupštine.

Hrast je sredinom avgusta zapaljen i uz velike napore jedinica službe zaštite Danilovgrada požar na njemu nije mogao biti brzo ugašen.

Galerija

Bonus video: