Obrenović da se vrati na mjesto direktora

Uloga Agencije je važna u objavljivanju ličnih podataka i informacija od javnog značaja
535 pregleda 4 komentar(a)
Bojan Obrenović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Bojan Obrenović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.02.2017. 20:48h

Osnovni sud u Podgorici naložio je Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama da vrati bivšeg direktora Bojana Obrenovića na na posao jer su ga nezakonito otpustili.

Sudija Veljko Radovanović usvojio je tužbu Obrenovića i “poništio nezakonito rješenje tužene Agencije o prestanku radnog odnosda od 8. decembra 2015. godine”.

“Obavezuje se tužena (Agencija) da tužioca (Obrenovića) vrati na rad i omogući mu obavljanje poslova direktora Agencije u roku od osam dana od pravosnažnosti presude pod prijetnjom prinudnog izvršenja,” navodi se u presudi.

Ona će biti pravosnažna nakon odluke Višeg suda, ako Agencija uloži žalbu.

Bojan Obrenović je juče potvrdio da je Sud presudio u njegovu korist. On je rekao “Vijestima” da je zbog “učestalog kršenja Zakona, Statuta, i Pravila o radu Agencije, kao direktor osporavao nezakonite zaključke i odluke, koje su većinom glasova donosili predsjednik i član Savjeta Agencije”.

Jedna od njih je bila i odluka, kako je rekao, da mu se uruči otkaz. Obrenović je dobio otkaz jer je, kako piše u presudi, Savjet Agencije procijenio da on ne poštuje njihove odluke.

On je u tužbi objasnio da je opovrgao navode Savjeta i dostavio im izjašnjenje, ali da je umjesto poziva na sjednicu na kojoj bi se o tome raspravljalo, istog dana dobio otkaz Ugovora o radu.

Obrenović se ranije zbog problema u Agenciji obraćao Skupštini koja bira članove Savjeta i usvaja Izvještaj o njegovom radu. Detaljno obrazloženje problema dostavljao je tadašnjem predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću i presjedniku Odbora za ljudska prava Halilu Dukoviću, ali se parlament nikada nije bavio problemima i poremećenim ljudskim odnosima u Agencije. “Vijestima” je rečeno da Odbor nije mogao da radi jer poslanici nijesu dolazili na sjednice, pa nijesu imali kvorum.

Nakon što je Obrenović dobio otkaz, Savjet Agencije je na njegovo mjesto postavio Čedomira Mitrovića, dotadašnjeg kontrolora koji i sada obavlja tu funkciju. Bojan Obrenović je član Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije, gdje je izabran ne konkursu.

Bonus video: