Obrenović: Iz Agencije su me otjerali jer tražim da rade

"Đokaj i Ivanović pravnim nasiljem "privatizovali" Agenciju koja nije njihova, već državna institucija", tvrdi Obrenović
364 pregleda 0 komentar(a)
Bojan Obrenović, Foto: Arhiva Vijesti
Bojan Obrenović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.02.2017. 19:45h

Bivši direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Bojan Obrenović, za koga je Osnovni sud naložio da bude vraćen na to mjesto jer je nezakonito otpušten, izrazio je nadu da Skupština više neće ostati pasivni posmatrač i nezainteresovano tolerisati kršenje zakona koje je donijela.

"Grubo kršenje zakona od strane predsjednika i članova Savjeta Muhameda Đokaja i Alekse Ivanovića potvrđeno presudom Osnovnog suda konačno bi moralo zainteresovati poslanike Skupštine u smislu potrebe preispitivanja odgovornosti članova Savjeta koji shodno odredbama zakona za svoj rad odgovaraju Skupštini", rekao je Obrenović "Vijestima".

Njemu je Savjet u decembru 2015. dao otkaz, jer navodno nije poštovao njegove odluke.

“Zbog kršenja Zakona, Statuta, i Pravila o radu Agencije, kao direktor odgovoran za zakonit rad osporavao sam nezakonite zaključke i odluke, koje su večinom glasova donosili predsjednik i član Savjeta Agencije. Budući da sam shodno zakonskim ingerencijama kao organ rukovođenja bio zadužen za organizaciju rada, vođenje, zastupanje i predstavljanje Agencije, blagovremeno sam reagovao na uporna nastojanja Đokaja i Ivanovića da putem pravnog nasilja faktički „privatizuju“ instituciju koja nije njihova, već državna institucija koja podjednako pripada svim građanima čiji je ona servis”, rekao je on.

Iz Savjeta Agencije juče nijesu odgovorili da li će se žaliti na presudu Osnovnog suda koji nalaže da se Obrenović vrati na posao, kao i kako komentarišu njegove oštre kritike.

Obrenović kaže da se na sjednicama Savjeta, bez poziva na pravni osnov, odlučivalo o svemu i svačemu, uključujući i pitanja u nadležnosti direktora. “Nepostupanje po nezakonitim odlukama Savjeta je jedan, od dva razloga mog brzopletog uklanjanja iz Agencije. Drugi razlog jeste animozitet Ivanovića i Đokaja kojima se konačno nakon višegodišnje borbe te upornih pokušaja moje diskreditacije i kompromitacije, pružila prilika za konačan odračun”, rekao je on.

Obrenović je podsjetio da je 2012. propao pokušaj njegovog smjenjivanja. On je kazao da je Đokaj dok je bio kontrolor Agencije, protiv njega podnosio predstavke, krivične prijave i druge inicijative jer je tražio da poštuje radne obaveze. Nakon predstavke Skupštini 2015, zbog problema u Agenciji, Obrenović je, kaže, protjeran.

"Građani će platiti njihove greške"

"Neisplaćene zarade koje su mi pripadale kao direktoru biće nadoknađene po presudi iz državnog budžeta, koji finansiraju poreski obveznici Crne Gore, dok će Đokaj i Ivanović i nakon svega uživati zarade identične onima koje imaju predsjednik i sudije Ustavnog suda. Zašto bi ovi moćni pojedinci imali rezerve prema bilo čemu, i ustručavali se od bilo čega, ako prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, mogu biti razriješeni samo na lični zahtjev, zbog trajnog gubitka radne sposobnosti, ako prekrše obavezu čuvanja ličnih podataka", kaže Obrenović.

Đokaj preuzeo nadležnost direktora i šefova odsjeka

"Savjet Agencije je rekorder i po pitanju osporenih odluka na Upravnom sudu, a šteta od više desetina hiljada eura za izgubljene sporove pada na teret budžeta. U svim izgubljenim sporovima nema lične odgovornosti predsjednika i člana Savjeta. U tretiranju državne Agencije kao privatnog posjeda naročito se isticao Đokaj koji je preuzeo ingerencije ne samo direktora i pomoćnika direktora, već i zaposlenih, jer je sa dijelom zaposlenih koji bespogovorno izvršavaju njegove naloge, preuzeo ingerencije šefova odsjeka Agencije. Zar ne treba sve da nas zabrine što se takvi pojedinci nalaze na značajnim funkcijama naročito iz razloga što neposredno odlučuju o zaštiti ličnih podataka kao dijelu ljudskih prava", pita Obrenović.

Bonus video: