Obuka u Danilovgradu: Vojničkom pozivu mogu odgovoriti samo najbolji

Filipović je dodao i da je osnovna vojnička obuka samo početak vojničkog usavršavanja
76 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2018. 15:34h

Vojnički poziv najperspektivniji je poziv u Crnoj Gori koji omogućava svima u sistemu da napreduju i da se usavršavaju i tom izazovu mogu odgovoriti samo najbolji, ocijenjeno je tokom obilaska vojnika na osnovnoj vojničkoj obuci u Danilovgradu.

Vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Ilija Daković, državni sekretar Ministarstva odbrane Slobodan Filipović i generalni direktor Direktorata za ljudske resurse Mihailo Volkov obišli su danas nove pripadnike Vojske koji su na osnovnoj vojničkoj obuci u Centru za obuku.

Daković je kazao da ga posebno raduje činjenica da je prema posljednjim istraživanjima povjerenja u institucije sistema, VCG daleko ispred ostalih, te da je uloga onih koji tek stupaju u taj sistem da održe postignuti nivo i da, izgrađujući sebe, doprinesu da se to povjerenje održi.

„Da biste bili angažovani u međunarodnom sistemu, bitno je da posjedujete sposobnosti, znanje i vještine da realizujete ono što se od vas očekuje, a mi smo tu da vam omogućimo što kvalitetnije uslove za rad i usavršavanje“, rekao je Daković, saopšten je iz Ministarstva odbrane.

On je istakao da su svi u Vojsci, bili oficiri, podoficiri, vojnici ili civilna lica, na istom zadatku.

„Imamo jedan cilj - da država Crna Gora bude bezbjedna i prosperitetna. Naša dužnost je da zadatke povjerene kroz definisane misije VCG realizujemo na što efikasniji i profesionalniji način“,saopštio je Daković.

Filipović je podsjetio da je vojnički poziv najperspektivniji poziv u Crnoj Gori, koji omogućava svima u tom sistemu da napreduju, da se usavršavaju, izgrađuju sebe i budu adekvatno nagrađeni.

Zato, prema njegovim riječima, tom izazovu mogu odgovoriti samo najbolji.

„Od oko 250 osoba, vas 50-ak je odabrano na konkursu. Međutim, svaki naredni ugovor morate da zaslužite. Morate vašim angažovanjem, ponašanjem u uniformi i bez nje, željom i zalaganjem, da pokažete da ste opravdali ukazano povjerenje i da ste dostojni da nosite tu uniformu“, naveo je Filipović.

On je poručio da će vrata Ministarstva odbrane i VCG uvijek će biti otvorena za kvalitetne pojedince koji služe interesima Crne Gore.

Filipović je dodao i da je osnovna vojnička obuka samo početak vojničkog usavršavanja.

„Ovdje imate od koga da naučite. Najvažnije je da na samom početku savladate radnje i zadatke na pravi način, kako biste kroz dalji radni angažman mogli brže da napredujete“, rekao je Filipović.

Volkov je podsjetio polaznike osnovne vojničke obuke na obaveze koje proizilaze iz vojničkog poziva, i još jednom obavezao da poštuju obilježja koja nose na uniformi.

Kako je dodao, u Ministarstvu je izuzetno bitan i oficir i podoficir i vojnik po ugovoru.

„Vi ste sada pripadnici VCG 24 sata dnevno, i obavezni ste da poštujete uniformu koju nosite, obilježja na njoj i morate biti uzorni i primjerni, kako u kasarni, tako i van nje“, kazao je Volkov.

Galerija

Bonus video: