Očišćen otpad sa tvrđave Mamula

Švajcarska kompanija "Oraskom divelopment holding" sa Vladom je sklopila ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula koji podrazumijeva ulaganje u obnavljanje i pretvaranje lokaliteta u unikatnu eko-održivu i turističku destinaciju
113 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2017. 18:24h

Služba komunalne policije naložila je 31. jula investitoru da sa ostrva Lastavica odnosno iz tvrđave Mamula ukloni sav otpad i obezbijedi dovoljan broj kanti za odlaganje otpada, a jutros su nadležni obavili kontrolu urađenog i zadovoljni su onim što su zatekli.

Podsjećamo da je švajcarska kompanija "Oraskom divelopment holding" sa Vladom Crne Gore sklopila ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula na 49 godina i podrazumijeva ulaganje od 15 miliona eura u obnavljanje i pretvaranje lokaliteta u unikatnu eko-održivu i turističku destinaciju.

Sredinom XIX vijeka austrijski general i namjesnik Dalmacije baron Lazar Mamula, inače vjenčani kum crnogorskog knjaza Danila Petrovića, podigao je utvrđenje na ostrvu Lastavica. Po njemu je tvrđava dobila novi naziv - Mamula.

Na ostrvu je po naredbi italijanskog admirala Šestog armijskog korpusa Renco Dalmaza u tvrdjavi Mamula, 30. marta 1942 godine osnovan logor Nummero 11. U njemu su zatavarani antifašisti, ratni zarobljenici i civili iz Crne Gore, istočne Hercegovine i Hrvatske - uglavnom iz južne Dalmacije.

Galerija

Bonus video: