Od Budve sudski potražuju 60 miliona eura

To je najveće breme sa kojim se suočava nova gradska uprava, a koju im je u amanet ostavila prethodna DPS vlast
141 pregleda 9 komentar(a)
suđenje, sud, Foto: Shutterstock
suđenje, sud, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.07.2018. 18:54h

Protiv Opštine Budva vode se ukupno 384 sudska spora ukupno “teška” 60 miliona eura.

To je najveće breme sa kojim se suočava nova gradska uprava, a koju im je u amanet ostavila prethodna DPS vlast.

O kolikom problemu je riječ svjedoči i činjenica da ovogodišnji budžet Opštine iznosi 40 miliona eura.

Da postoji bojazan da će Opština izgubiti mnoge procese, svjedoče i presude u proteklih godinu i po koje su išle naruku mnogim firmama, od kojih su neke bile bliske i budvanskoj kriminalnoj grupi.

Zbog toga su se i milioni eura izlili iz gradske kase.

“Protiv Opštine se vodi određeni broj sudskih sporova iz kojih mogu nastati obaveze po tom osnovu. Do momenta okončanja sporova nijesmo u mogućnosti da utvrdimo posljedice na ukupan položaj Opštine“, naveo je nezavisni revizor u izvještaju o reviziji završnog računa za 2017. u koji su “Vijesti“ imale uvid.

Među ključnih desetak sudskih sporova koji prijete opštinskoj kasi, revizor je, pozivajući se na izvještaj Sekretarijata za zaštitu imovine, naveo dva koji njemačka kompanija WTE vodi protiv Opštine, vrijedne ukupno 15 miliona eura.

Tu su i sporovi od pet miliona eura podgoričke kompanije “Fab live, a budvanska firma “Merkur system” potražuje tri.

Budvanin J. I. potražuje 2,7 miliona, firma “Casino Avala” više od tri, srpska državljanka L. R. 2,8 miliona, mještani V.R i V.R 1,69 miliona.

Među najvećim sudskim sporovima naveden je i onaj koji Narodna banka Srbije vodi protiv Opštine, vrijedan 1,6 miliona, “Megapromet” potražuje 1.605.268, mještanka R.D. 1.273.246, “Lovćen film“ 1,1 milion, Podgoričanin Z.M. 1.079.416, “Gugi comerc“ 1.041.538...

Opština je tokom prošle godine uspjela da vrati osam miliona eura dugovanja, a ukupne obaveze, zaključno sa 31. decembrom 2017. godine, iznose 29,9 miliona, piše u izvještaju revizora.

Bonus video: