Od četvrtka dozvoljen ribolov u Skadarskom jezeru

1 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: NP Skadarsko jezero
Skadarsko jezero, Foto: NP Skadarsko jezero
Ažurirano: 13.01.2016. 15:52h

Privremeni zabran ribolova u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, koji je uveden na inicijativu direktora tog parka Gorana Škatarića 4. januara 2016, biće ukinut sjutra nakon što je vodostaj dostigao preporučeni nivo, saopšteno je iz NP Skadarsko jezero.

U saopštenju se dodaje da je zabran uveden u skladu sa preporukama Prirodno-matematičkog fakulteta koje su date 29. decembra 2015. zbog niskog vodostaja Skadrskog jezera, a u svrhu održivog gazdovanja ribljim fondom.

"Sa tog fakulteta prethodnih dana su pratili vodostaj na jezeru, a 12. januara 2016. on je iznosio 6.32. U prosjeku je nivo jezera svaki dan rastao za 16 centimetara. S tim u vezi PMF je Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i NP Skadarsko jezero dao preporuku da od 14. januara 2016. godine bude ukinut privremeni zabran u tom zaštićenom prostoru", ističe se u saopštenju.

Iz NP Skadarsko jezero navode da je na osnovu podataka sa mjerne stanice "Plavnica" 28 decembra 2015. konstatovano da je vodostaj Skadarskog jezera kao na ljetnjem nivou ( 5,41 metara nadmorske visine) uslijed dugotrajnog perioda suše.

"Prema tadašnjim preporukama PMF-a privremeni zabran bi trebalo da traje sve dok Skadarsko jezero ne dostigne makar prosječni novo koji za mjernu stanicu „Plavnica" iznosi 6,46 metara nadmorske visine", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: