Od dva vrtića izabrali onaj gdje su čempresi: Mogli bez šeganja, ali nisu htjeli

Prema dokumentaciji dostupnoj „Vijestima“, DUP “Topolica III” je od 2009. više puta mijenjan za vrijeme mandata Žarka Pavićevića, a aktuelni plan iz 2016. godine je potpisao tadašnji predsjednik Skupštine opštine Bar, a sadašnji potpedsjednik Opštine Radomir Novaković Cakan
5734 pregleda 10 komentar(a)
Parcela gdje je takođe planiran vrtić je u vlasništvu Vlade, Foto: Radomir Petrić
Parcela gdje je takođe planiran vrtić je u vlasništvu Vlade, Foto: Radomir Petrić

U centru Bara je prije deset godina planirana izgradnja dva objekta vrtića, ali je izmjene Detaljnih urbanističkih planova “preživio” samo onaj čija je cijena bila sječa desetina stoljetnih čempresa i uništavanje dvorišta barske Gimnazije.

Posječeni čempresi, porušen amfiteatar, BarPosječeni čempresi, porušen i amfiteatar

Da je sve išlo prema planu iz 2009. godine, novi objekat bi se gradio i u blizini sportske hale (Detaljni urbanistički plan “Topolica III”).

Ucrtani vrtić kod sportske sale, BarUcrtani vrtić kod sportske sale: Plan za “Topolicu III” iz 2009.

Radi se o zemljištu na parceli C10, a prema tadašnjem planu, uz vrtić je trebalo da se gradi i gradski bazen, a u neposrednoj blizini i osnovna škola.

Kao što su “Vijesti” ranije objavile, istim planom je na mjestu gdje je objekat predškolske ustanove “Vukosava Ivanović Mašanović”, koji se nalazi tik uz barski Centar bezbjednosti, ucrtana sedmospratnica.

Prema dokumentaciji dostupnoj „Vijestima“, DUP “Topolica III” je od 2009. više puta mijenjan za vrijeme mandata Žarka Pavićevića, a aktuelni plan iz 2016. godine je potpisao tadašnji predsjednik Skupštine opštine Bar, a sadašnji potpedsjednik Opštine Radomir Novaković Cakan.

Prema javnim podacima, parcela na kojoj je trebalo da se gradi vrtić je u vlasništvu Vlade Crne Gore, a prema aktuelnom planu predviđena je kao prostor za sport i rekreaciju.

Na toj lokaciji je sada mahom nisko rastinje i voćnjak. Ista namjena je i za parcelu na kojoj je planiran gradski bazen, dok je na parceli gdje je planirana škola sada planirana “površina za turizam - hoteli”.

DUP-om od prije deset godina je na toj parceli, površine 2.000 metara kvadratnih, planiran prizemni objekat vrtića površine 600 kvadrata.

Iako su ova dva projekta 2009. bili u fokusu DUP-a „Topolica III“, tadašnji gradonačelnik Žarko Pavićević 2011. donosi odluku da je neophodno da se plan promijeni.

Pavićević Nacrt DUP-a „Topolica III“ stavlja na javnu raspravu tek nakon tri godine, u aprilu 2014.

Novaković je juče „Vijestima“ kazao da „mora pogledati dokumentaciju, jer nije siguran da je u momentu potpisivanja novog plana ‘Topolica III’, uopšte bio predsjednik SO Bar”. Dokumentacija koju „Vijesti“ posjeduju dokazuje da je njegov potpis na tom dokumentu. Zarad gradnje novog vrtića u dvorištu barske Gimnazije „Niko Rolović“ u zoru 17. januara posječeno je preko 80 čempresa, a nekoliko dana kasnije porušen i amfiteatar.

Vlasti su se oglušile o želju svojih građana, zbog čega su Barani organizovali više protesta, traže ostavku opštinskih vlasti i referendum.

Od 17. januara do juče, nadležni u barskoj Opštini, na čelu sa predsjednikom Dušanom Raičevićem, oglasili su se sa dva štura saopštenja. Raičević nije odgovorio na više puta ponovljena pitanja „Vijesti“, uz izgovor da je „mejl bio hakovan“, nakon čega je zabranio saradnicima da bez njegovog odobrenja daju izjave.

Ministarstvo prosvjete je do prije dva dana upućivalo na barske vlasti u vezi sa svim pitanjima o vrtiću i posječenim čempresima.

U nedavnom saopštenju poručili su da će se „vrtić u Baru graditi zato što je to državni projekat, iza koga stoje godine priprema i najbolje namjere, proizašle upravo iz peticije građana“.

Bonus video: