Od gradske pijace u Pljevljima ostala pustinja

U pljevaljsku tržnicu praktično nije ulagano od kada je izgrađena prije šezdesetak godina. Na zelenoj pijaci gotovo da nema nijednog većeg prodavca, nakupca voća i povrća
2997 pregleda 0 komentar(a)
Gradska pijaca Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Gradska pijaca Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Gradska pijaca u Pljevljima nalazi se u lošem stanju i u nju ništa praktično nije ulagano od kada je izgrađena prije šezdesetak godina. Pijaca je orunula i nefunkcionalna i sve je manje pristupačna građanima i trgovcima, a na zelenoj pijaci gotovo da nema nijednog većeg prodavca, nakupca voća i povrća.

U preduzeću Komunalne usluge smatraju da prostor gradske pijace treba osavremeniti i dovesti namjeni, jer je postojeći izgubio smisao i tržišni i estetski.

„Predlažemo da se na prostoru gradske pijace u Pljevljima stvore uslovi za unapređenje poslovanja, uređenjem pijace i njenim osavremenjivanjem eventualnom izgradnjom savremenog tržnog centra ili prilagođavanje postojeće pijace savremenim trendovima“, kažu u Komunalnom preduzeću, koje gazduje gradskom pijacom. U preduzeću tvrde da je od 112 nekadašnjih zakupaca tezgi na buvljoj pijaci na pijaci trenutno radi njih trideset.

„Potrebno je ograditi prostor pijace jer je postojeća ograda trula, a na pojedinim mjestima i ne postoji. Neophodno je uraditi i ventilaciju na mliječnoj pijaci“, kazali su u preduzeću.

Dnevna zakupnina tezge na zelenoj pijaci po metru je 1,5 eura, a na mjesečnom nivou je 15 eura.

Na pijaci imaju 23 poslovna prostora, a slobodno je njih 11. Mjesečna zakupnina tezge na buvljoj pijaci je 55,94 eura.

U Opštini Pljevlja Vijestima su kazali da će nešto morati da urade sa gradskom pijacom, navodeći da je bilo interesovanja kompanija “Čelebić”, “Franca” i “Laković” za gradnju na tom prostoru.

„Nešto ćemo morati da uradimo sa gradskom pijacom. Pokušavali smo da animiramo privatne partnere i još je tema aktuelna, a ako vidimo da ima predomišljanja ući ćemo sami, na način što ćemo uraditi kvalitetnu projektnu dokumentaciju. Ako ništa drugo, da porušimo one boksove koji dolje stoje i isto izgledaju kao 1945. godine, pa makar ozidali novi objekat koji bi se mogao davati u zakup za djelatnosti koje tamo postoje“, rekao je predsjednik Oštine Mirko Đačić nedavno na konferenciji za novinare. On je kazao da cio potez od mliječne pijace do Milet bašte mora se tretirati.

Bonus video: