Od gripa preminula još jedna osoba

Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da je pacijent imao sklerodermiju (hroničnu autoimunu bolest) i da nije bio vakcinisan protiv gripa
6399 pregleda 0 komentar(a)
Institut za javno zdravlje (ilustracija), Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević
Institut za javno zdravlje (ilustracija), Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević

Pacijent muškog pola, rođen 1950. godine, preminuo je od gripa.

Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da je pacijent imao sklerodermiju (hroničnu autoimunu bolest) i da nije bio vakcinisan protiv gripa. To je drugi smrtni slučaj od gripa, a prethodno je preminuo pacijent rođen 1996. godine koji je imao hronično oboljenje.

Iz Instituta su kazali da su tokom prošle sedmice, prema podacima iz bolničkog nadzora, zabilježena tri slučaja teške akutne respiratorne infekcije.

Saopštili su da je od 10. do 16. februara zabilježeno 805 osoba sa simptomima nalik gripu i da je influenca laboratorijski potvrđena u 54 slučaja.

“Od početka nadzora nad gripom zaključno sa sedmom sedmicom laboratorijski su potvrđena 183 slučaja obolijevanja od gripa (41 slučaj influence tipa B i 142 slučaja influence tipa A9)”, piše u saopštenju.

Iz Instituta su kazali da je tokom prošle sedmice prijavljeno 10039 osoba sa simptomima blažih i težih respiratornih infekcija i da je preko 30 odsto oboljelih u uzrastu od 20 do 64 godine, dok je stopa obolijevanja najviša kod djece koja imaju do četiri godine.

Iz te ustanove ponovili su da je vakcinacija najbolja mjera prevencije gripa. Vakcina se preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog i kardiovaskularnog sistema i bubrega, onima koji se liječe od metaboličkih poremećaja kao što je šećerna bolest, licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema, starijima od 65 godina, zdravstvenim radnicima... Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju trudnica, kao i djece koja imaju između šest mjeseci i pet godina...

Iz Instituta su kazali da se vakcinacija može primiti tokom trajanja sezone gripa, ali je najbolje vrijeme za vakcinu prije nego virus počne da se širi u populaciji jer je za razvoj antitijela potrebno dvije do tri sedmice...

Bonus video: