Od petka zabranjen ribolov na Skadarskom jezeru

"Posebno naglašavamo da izlovljavanje ribe u periodu ribolovnog zabrana šteti ukupnom biodiverzitetu NP Skadarsko jezero, te da je krivično djelo. Povodom stupanja na snagu ribolovnog zabrana, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore-NP Skadarsko jezero sprovodiće intenzivne patrolne aktivnosti u cilju očuvanja ribljeg fonda", kazao je direktor Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore, Elvir Klica
1388 pregleda 4 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore, Nacionalni parkovi Crne Gore
Skadarsko jezero, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore, Nacionalni parkovi Crne Gore

Ribolovni zabran u Nacionalnom parku (NP) Skadarsko jezero počinje u petak 15. marta i trajaće do 15. maja 2019. godine, saopšteno je danas iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da je tokom ovog perioda zabranjen ulov svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje.

Iz Nacionalnih parkova su kazali da je ovo period kada se ciprinidne (toplovodne) vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće i toplije djelove Skadarskog jezera, te ih je potrebno zaštititi od lova i ujedno omogućiti neometano obavljanje mrijesta.

"Posebno naglašavamo da izlovljavanje ribe u periodu ribolovnog zabrana šteti ukupnom biodiverzitetu NP Skadarsko jezero, te da je krivično djelo. Povodom stupanja na snagu ribolovnog zabrana, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore-NP Skadarsko jezero sprovodiće intenzivne patrolne aktivnosti u cilju očuvanja ribljeg fonda", kazao je direktor Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore, Elvir Klica.

On je dodao da koordinisane aktivnosti i saradnja svih nadležnih subjekata u vezi sa NP Skadarsko jezero doprinose efikasnijoj zaštiti ribljeg fonda i ujedno spriječavanju nelegalnih aktivnosti u cilju zaštite prirodnih vrijednosti ovog zaštićenog područja i ujedno prekograničnog vodenog objekta.

"U sistemu zaštite prirode takođe je veoma značajna podrška crnogorskih medija u širenju misije o neophodnosti očuvanja najznačajnijih vrijednosti crnogorskih nacionalnih parkova, te u ovom slučaju podizanja svijesti građana o štetnosti nezakonitog izlova ribe i važnosti očuvanja ribljeg fonda u Nacionalnom parku Skadarsko jezero", zaključio je Klica.

U saopštenju se navodi da Skadarsko jezero predstavlja stanište brojnih zaštićenih životinjskih vrsta od kojih je posebno značajna riblja populacija.

"Riblju faunu Skadarskog jezera čine slatkovodne i morske vrste, kao i riblje vrste karakteristične za hladne i tople vode. Podsjećamo da su tokom ribolovnog zabrana prošle godine, u cilju zaštite ribljeg fonda, svoj doprinos u koordinisanim aktivnostima dali, pored nadležnih inspekcijskih organa, Granično-pomorske policije, sportsko-ribolovnih udruženja, i volontera, i članovi SRK "Podgorica", SRK "Nikšić", te NVO "Grupa za zaštitu šarana". Takođe je JPNPCG nedavno sklopilo sporazum o saradnji sa volonterima koji zajedno sa Službom zaštite učestvuju u zaštiti akvatorijuma i doprinose očuvanju ribljeg fonda", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: