Od prvog januara "Normal company" preuzima menadžment FK Budućnost

Obaveza Glavnog grada, koji će ostati vlasnik 99,8 odsto kluba, je da godišnje, u periodu trajanja ugovora, obezbijedi novčana sredstva u iznosu od 400.000 eura
339 pregleda 5 komentar(a)
stadion pod Goricom, Foto: FSCG
stadion pod Goricom, Foto: FSCG
Ažurirano: 23.12.2016. 15:32h

Odbornici u Skupštini Glavnog grada dali su saglasnost za zaključivanje ugovora o sponzorstvu i upravljanju fudbalskim klubom “Budućnost” AD Podgorica, kojim je predviđeno da od 1.januara 2017.godine firma „Normal company“, vlasnika Žarka Burića, preuzme menadžment upravljanja klubom.

Saglasnost su dali odbornici vladajuće koalicije, dok je devet predstavnika opozicije bilo protiv, a petoro uzdržano.

“Normal company” se, shodno ugovoru, obavezala da nedostajuća finansijska sredstva za ostvarivanje ukupnog budžeta kluba obezbijedi kroz efikasno upravljanje, zatim kroz sponzorske ugovore i donacije ili kroz direktan finansijski doprinos.

Obaveza Glavnog grada, koji će ostati vlasnik 99,8 odsto kluba, je da godišnje, u periodu trajanja ugovora, obezbijedi novčana sredstva u iznosu od 400.000 eura.

Predstavnici opozicije su zamjerili što do sada u Skupštini nije razmatran nijedan finansijski izvještaj kluba, niti donijeta nijedna odluka koja bi podržala davanje novca FK “Budućnost”.

Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović je kazao da po Zakonu o privrednim društvima, imaju obavezu da jednom godišnje izvještaje o radu podnose Skupštini akcionara, na čijem čelu je predstavnik Glavnog grada Srđan Raičević.

“Nije bilo prevelike jagme za finansiranje FK “Budućnost” …Ukoliko klub može da odbezbijedi još bolje i izdašnije sponzore…koji mogu da pomognu bolju organizaciju kluba i da na taj način ostvarimo bolje rezultate, svakako ovaj ugovor neće biti smetnja da uključimo nove finansijere u ugovorni odnos”, istakao je Vešović.

Nezavisni odbornik Luka Rakčević je kazao da se nastavlja stara praksa dovođenja prijatelja i investitora u FK “Budućnost”, navodeći da je prije nekoliko godina klub vodila kompanija “Čelebić”.

On je ocijenio da je logično da Skupština Glavnog grada kao osnivač kluba, makar jednom godišnje razmatra njegove finansijske izvještaje, iako za to ne postoji zakonom propisana odredba.

“Od 2006. do 2014. iz budžeta grada je 1, 8 miliona isplaćeno klubu... Sami vidite do čega je došao klub, pogledajte koliko je gledalaca a koliko ih je nekad bilo… FK “Budućnost” ima pol poziciju u odnosu na sve ostale klubove, ima najbolji stadion, renome, pomoć grada. Smiješno je da je na nivou na kome je danas. To je proizvod klasičnog miješanja politike u fudbal”, kazao je Rakčević.

Predsjednik Skupštine Đorđe Suhih (SD) je rekao da im je želja da klub sam sebe izdržava i da je ugovor predviđen tako da Glavni grad u određenom momentu nema finansijske obaveze prema klubu.

Izvršni direktor FK “Budućnost” Velibor Bošković je kazao da im je želja da klub postave na temeljima, koji će Budućnosti zagarantovati uspjeh, sa sportskog i poslovnog aspekta.

“Želimo da se klub pozicionira kao najbolje organizovan i sportski najuspješniji klub u Crnoj Gori. Želimo da na najbolji mogući način predstavljamo naš grad i državu na evropskim takmičenjima i da postignemo što bolje rezultate u kvalifikacijama za evropska takmičenja”, kazao je Bošković.

Akcenat će, kako je kazao, staviti na omladinsku školu fudbala,” koja će biti prepoznata kao najbolja u državi i regionu”.

Odbornik SNP Dragan Ivanović je kazao da je pretjerano da Glavni grad, pored brojnih problema, za FK “Budućnost”godišnje izdvaja 400.000 eura.

“Prefavorizovali smo nekoga ko to poslednjih 10 godina ne zaslužuje”, kazao je Ivanović.

Vladimir Čađenović (Demokrate) je ocijenio da je “Normal company” privilegovana kompanija i da treba prvo sprovesti javni poziv na kome će se utvrditi ponude svih zaintereosvanih kompanija.

Branka Bošnjak (DF) je kazala da će ovo biti perionica novca nekih investitora i privilegovanih koji će se pokrivati sportom, “a to će ostati bruka i za klub, čijem razvoju neće doprinijeti ” .

Nermin Abdić (DPS) je istakao da su rezultati Budućnosti za svaku pohvalu, te da smatra da će klub napraviti dobar rezultat i na evro sceni.

Bonus video: