Od šizofrenije do spoljne politike

“Ove godine se taj broj povećava na 36 jer smo novim konkursom dobili dodatnih 17 kandidata što znači da smo za dvije godine izdvojili 1.5 milion eura za jačanje ljudskih resursa i istraživačkih kapaciteta
1554 pregleda 1 komentar(a)
Damjanović među prošlogodišnjim dobitnicima stipendija, Foto: Gov.me
Damjanović među prošlogodišnjim dobitnicima stipendija, Foto: Gov.me

Mladi crnogorski istraživači dobili su finansijsku podršku Ministarstva nauke kako bi, između ostalog, istraživali uticaj genetike kod šizofrenije, potencijale eteričnih ulja ljekovitog bilja sa područja Crne Gore, ali i transformaciju crnogorske spoljne politike od 2007. do 2017. godine.

Ministarstvo je juče saopštilo imena 17 studenata doktorskih studija koji će podijeliti stipendije za doktorska istraživanja u vrijednosti od 750.000 eura.

Na prvom, prošlogodišnjem konkursu, Ministarstvo je dodijelilo stipendije za 19 mladih istraživača.

“Ove godine se taj broj povećava na 36 jer smo novim konkursom dobili dodatnih 17 kandidata što znači da smo za dvije godine izdvojili 1.5 milion eura za jačanje ljudskih resursa i istraživačkih kapaciteta... Namjera Ministarstva nauke je da i naredne godine objavi isti konkurs, kako bi se postigla kritična masa od oko 50 mladih istraživača i krajnji cilj zadržavanje talenata u Crnoj Gori,” saopšeno je juče iz resora Sanje Damjanović.

Ministarstvo je odobrilo 17 stipendija za period do tri godine koje podrazumijevaju mjesečnu naknadu istraživačima u visini od 700 eura, besplatnu školarinu na doktorskim studijama na univerzitetima u Crnoj Gori, ali i značajna sredstva za istraživanja, čiji je važan segment međunarodna ili intersektorska mobilnost, u iznosu do 10.000 eura godišnje.

Evaluaciju 33 pristigle prijave uradili su, kako je naglašeno, od strane međunarodnih evaluatora.

Od 17 stipentija, 13 su iz oblasti prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih i poljoprivrednih nauka, a četiri iz oblasti društvenih i humanističkih nauka. Od njih, 14 je sa državnog Univerziteta, a tri sa Univerziteta Donja Gorica.

Sa Prirodno-matematičkog fakulteta stipendije su dobili Arso Ivanović, Neda Bošković, Maja Čabarkapa, Božidar Šoškić i Alma Kurtiš a sa Medicinskog Milena Petrović, Miljana Anđelić, Mirko Lipovac, Batrić Vukčević i Tijana Vukadinović. Sa Elektrotehničkog je nagrađena Ana Pavlićević, Ana Radulović sa Pomorskog, a Nikola Mićunović sa Fakulteta za informacione sisteme i tehnologije.

Stipendije iz oblasti društvenih i humanističkih nauka dobili su Filip Petrović sa Ekonomskog, Ksenija Rakočević sa Filozofskog, Boris Ćalić sa Fakulteta umjetnosti a Zoran Dabetić sa Humanističkih. Među oblastima koje će istraživati su i narodne nošnje, žene u Crnoj Gori do kraja 16. vijeka kroz prizmu istorije, mitologije i emocije, uticaj informacionih tehnologija na uspješno poslovanje, neinvezivne metode u procjeni rizika za razvoj koronarne arterijske bolesti, kvalitet električne energije u elektrodistributinim mrežama u uslovima povećanog korišćenja električnih automobila i dr.

Bonus video: