Od zaborava čuva stare građevine

Radovi su vjerne kopije kuće Selmanovića, Vejzovića, Milićevića i drugih uglednih porodica
222 pregleda 1 komentar(a)
Vladan Vučković, Foto: Goran Malidžan
Vladan Vučković, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 17.01.2016. 21:14h

Pljevljak Vladan Vučković više od decenije izrađuje minijaturne kuće po uzoru na građevine, koje su nekada krasile ili još krase Pljevlja. Tako od zaborava čuva staru pljevaljsku arhitekturu.

Njegovi radovi su vjerne kopije kuće Selmanovića, Vejzovića, Milićevića i brojnih drugih uglednih pljevaljskih porodica. Mnoge su odavno srušene, a dio njih se sam urušava.

Osim brige o nekadašnjoj arhitekturi, ovaj tridesetšestogodišnjak bilježi i čuva priče o njihovom nastanku i postojanju u proteklom stogodišnjem periodu.

"Slučajno sam počeo da se bavim ovim poslom prije desetak godina. Posmatrajući kako se urušavaju stare pljevaljske kuće, koje su bile vrhunac arhitekture tog vremena, došao sam na ideju da na ovaj način sačuvam pljevaljske građevine, jer na drugi to nijesam mogao uraditi", priča Vučković za "Vijesti".

On smatra da je Opština i država trebalo da saniraju i sačuvaju ove kuće, kao svjedoke jednog vremena, kao što to rade mnogi gradovi u okruženju.

"Pljevlja su nekada imala čaršiju nalik sarajevskoj Baščaršiji, ali na žalost ni to Pljevljaci nijesu sačuvali. Sve vrijedne građevine su prepuštene zubu vremena. Neke su se same urušile, a neke su čak i mašinama porušene i na njihovom mjestu nići će nove zgrade. Najlakše je bilo srušiti ono što je bogatstvo u svakoj državi", rekao je Vučković.

Tehniku sa kojom on stvara, slikari nazivaju asamblaž, ali on više voli da kaže da se bavi minijaturom.

Kuće pravi spajanjem raznih predmeta i materijala u trodimenzionalnu cjelinu. Ne eksperimentiše i na njegovim radovima nema improvizacija. Svaki dio kuća do detalja je vjerno kopiran, što posmatrača ne ostavlja ravnodušnim.

"Mogao bih za desetak dana da napravim jednu sliku, kada bih radio cijeli dan. Ali pošto je to nemoguće, izrada jedne kuće traje oko mjesec, a nekada i znatno duže. Za izradu minijatura koristim gips, drvo, lijepak, plastične folije, tutkalo, vodene boje, tempere i suvi pastel. Prije nego što počnem da radim napravim više fotografija kuća, sa što više detalja. Potom pristupam izradi. To me veoma opušta, smiruje. Kada počnu da se ocrtavaju konture, sve me više vuče da radim i da vidim svoje djelo u cjelosti. Ova tehnika zahtijeva preciznost i strpljenje. Kada slike budu gotove stavljam ih u ram napravljen od stakla i drveta", ističe Vučković, koji priznaje da posljednjih godina nema dovoljno vremena da se bavi ovim poslom zbog obaveza oko djece.

Nikada nije namjeravao da zarađuje od ovog posla, mada su mu za radove nuđene veće svote novca.

"Nijedan rad nijesam prodao. Čovjek se veže za svoje radove jer sam u njih uložio dosta vremena i truda. Neke slike sam poklonio rođacima i prijateljima”, navodi Vučković, koji se osim asamblažom uspješno bavi i grafikom.

Vučković radi kao službenik u pljevaljskom preduzeću Čistoća, a u slobodno vrijeme radi razne poslove, kako bi popravio porodične finansije.

Volonter je Crvenog krsta za djelovanje u nesrećama. Učestvuje u dostavi hrane i lijekova mještanima pljevaljskih sela u zimskim uslovima kada su putevi zavijani.

Vučković je svoje radove izlagao u okviru Novembarskih kulturnih svečanosti, sa ostalim pljevaljskim slikarima. Želja mu je da organizuje i samostalnu izložbu.

Bonus video: