Odbačena tužba porodice iz Murina čija je kćerka stradala u bombardovanju

Advokat porodice Velija Murić najavio da će se žaliti na presudu, te da je spreman da iskoristi i međunarodna pravna sredstva
199 pregleda 6 komentar(a)
Velija Murić, Foto: Savo Prelević
Velija Murić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.03.2013. 19:14h

Podgorički Osnovni sud odbio je tužbeni zahtjev porodice kojoj je u bombardovanju Murina 1999. poginula trinaestogodišnja kćerka i sestra, zbog zastarjelosti.

Sudija Ana Perović-Vojinović u presudi je navela da se sud nije upuštao u ocjenu osnovanosti postavljenog zahtjeva, jer je potraživanje zastarjelo.

Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države Risto Femić je u tom sporu isticao da država nije kriva i dužna da obešteti porodicu djevojčice, te da je tužbeni zahtjev neosnovan zbog zastarjelosti

“Kako je štetni događaj nastao 30. aprila 1999. a tužba ovom sudu podnijeta 28. februara 2011. to je očigledno da je rok iz čl. 376 Zakona o obligacionim odnosima, kako subjektivni, tako i objektivni protekao”, piše u presudi.

Dalje se objašnjava da se u ovom slučaju ne može primijeniti privilegovani rok zastarjelosti, jer “nema poznatog učinioca krivičnog djela, pa ni pravosnažne osuđujuće krivične presude”.

Roditelji i sestra preminule djevojčice Gordana Krdžić, Milivoje i Ivana Maksimović tužili su državu i tražili po 20.000 eura na ime naknade štete i još 8.000 eura za troškove sahrane, jer smatraju da su državni organi mogli spriječiti stradanje nedužnih civila u NATO bombardovanju Murina.

Advokat porodice Velija Murić je u toku procesa isticao da sud mora primijeniti privilegovani rok zastare u tom slučaju, jer se radi i o krivičnom djelu ugrožavanja opšte sigurnosti, zbog čega, iz tužiocu nepoznatih razloga, nije vođen krivični postupak.

Murić je najavio da će se žaliti na presudu, te da je spreman da iskoristi i međunarodna pravna sredstva, ukoliko porodica ne bude shvaćena i obeštećena u ovoj zemlji.

“Zamjeram državi koja nije našla načina da učini adekvatan vid satisfakcije oštećenim porodicama, čiji su članovi stradali kao zalog tadašnje retrogradne državne politike, zbog koje je “prizvana” NATO alijansa, da dovede u red ono što se devedesetih otelo svakoj razumnoj kontroli”, istakao je Murić.

Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države Risto Femić je u tom sporu isticao da država nije kriva i dužna da obešteti porodicu djevojčice, te da je tužbeni zahtjev neosnovan zbog zastarjelosti.

Bonus video: