Odbijen zahtjev Montefarma: Nema dokaza da će javni interes biti ugrožen

Vlada je ranije zadužila “Montefarm” da raspiše tendere za godišnje nabavke prije završetka važećih ugovora, kako bi se spriječili zastoji u funkcionisanju sistema i moguće nestašice
58 pregleda 0 komentar(a)
vakcine, Foto: OPUZ.RS
vakcine, Foto: OPUZ.RS
Ažurirano: 14.12.2016. 20:31h

Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki odbila je zahtjev “Montefarma” da se nastavi postupak godišnje javne nabavke potrošnog medicinskog i sanitetskog materijala i hemikalija, na koji je prethodno uložena žalba.

Firma “PDG” krajem prošlog mjeseca uložila je žalbu na godišnji tender, vrijedan oko 1,64 miliona eura.

Iz “Montefarma” je tada saopšteno da termin ponovnog otvaranja tendera zavisi od odluke komisije i da “u svakom slučaju nema bojazni da će doći do nestašica”.

“Montefarm” je 5. decembra uputio zahtjev Državnoj komisiji da odobri nastavak postupka javne nabavke.

Obrazložili su da bi “daljim prolongiranjem bio ugrožen javni interes i nastupila znatna šteta za Crnu Goru”.

Međutim, Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki odlučila je da je zahtjev neosnovan, jer “Montefarm” nije dokazao da će zbog prekida postupka do odlučivanja po žalbi da bude “ugrožen javni interes i nastupiti šteta za građane”.

U odluci piše da je zahtjev neosnovan posebno zbog toga što je “Montefarm” pozivom za javne nabavke predvidio da će odluku o najpovoljnijem ponuđaču donijeti u roku od 120 dana.

U odluci Državne komsije za kontrolu postupaka javnih nabavki piše da je “PDG” podnio žalbu protiv tenderske dokumentacije i njenog pojašnjenja, zbog “bitne povrede zakona i pogrešne primjene materijalnog prava”.

Tenderom, koji ima skoro 200 partija, traženi su, između ostalog, špricevi, hirurški noževi, sonde, hrane za bebe, katetari, vata, zavoji, igle, flasteri...

“Montefarm” je ranije raspisao i tendere za nabavku oralnih i ampuliranih ljekova, čija je vrijednost procijenjena na 10,6 i 19 miliona eura.

Vlada je ranije zadužila “Montefarm” da raspiše tendere za godišnje nabavke prije završetka važećih ugovora, kako bi se spriječili zastoji u funkcionisanju sistema i moguće nestašice.

Iz “Montefarma” su ranije saopštili da očekuju da će tenderska procedura biti okončana do kraja decembra i da do tada neće biti problema sa zalihama ljekova.

Bonus video: