Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje u posjeti Ulcinju

Kako saopštavaju, "na sastanku je bilo riječi o aktuelnim pitanjima u oblasti kultivacije i zaštite maslina, upravljanja vodama i otpadnim vodama, sa posebnim osvrtom na Port Milenu, plovnost rijeke Bojane i obnovi plovnog puta koji bi povezao Rijeku Crnojevića, Skadarsko jezero i Jadransko more, kao i pitanjima iz oblasti zaštite prirode, posebno akcentujući pitanje Solane čije upravljanje će Opština Ulcinj preuzeti u narednom periodu"
1217 pregleda 1 komentar(a)
Sa današnje posjete Ulcinju, Foto: Skupština CG
Sa današnje posjete Ulcinju, Foto: Skupština CG

Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje danas je posjetio opštinu UIcinj, kako bi se upoznao sa stanjem u Maslinadi i uvali Valdanos u Ulcinju, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

"Delegacija Odbora, sastala se i razgovarala sa rukovodstvom Opštine Ulcinj", navodi se u saopštenju.

Kako saopštavaju, "na sastanku je bilo riječi o aktuelnim pitanjima u oblasti kultivacije i zaštite maslina, upravljanja vodama i otpadnim vodama, sa posebnim osvrtom na Port Milenu, plovnost rijeke Bojane i obnovi plovnog puta koji bi povezao Rijeku Crnojevića, Skadarsko jezero i Jadransko more, kao i pitanjima iz oblasti zaštite prirode, posebno akcentujući pitanje Solane čije upravljanje će Opština Ulcinj preuzeti u narednom periodu. Učesnici su se osvrnuli i na pitanja saobraćajne i komunalne infrastrukture neophodne za kvalitetno upravljanje gradom i adekvatnu pripremu turističke sezone".

"Nadzorne aktivnosti Odbor je nastavio posjetom Maslinadi i uvali Valdanos i opožarenom području u Bašbuljuku, zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Delegacija Odbora iskazala je interesovanje za najefikasniji model revitalizacije i zaštite uvale i maslinade Valdanos, za mogućnost implementacije mjera sadržanih u “Elaboratu o stanju maslinade Valdanos - Analiza trenutnog stanja i predlog mjera za revitalizaciju" koji je na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, izradio Biotehnički fakultet u Podgorici 2017. godine", navodi se u saopštenju. "

Kako navode u saopštenju, "pitanja su se odnosila i na izradu Strategije razvoja maslinarstva u Crnoj Gori i Program posebne zaštite Maslinade kojim bi se prepoznale kratkoročne, odnosno hitne mjere koje bi se fokusirale na čišćenje/raskrčavanje pristupnih puteva u cilju omogućavanja pristupa unutrašnjosti maslinade Valdanos i postavljanje hidranata radi zaštite maslinade od požara. Delegacija Odbora je dala predloge aktivnosti koje je neophodno preduzeti".

Bonus video: