Odložena vanredna Skupština akcionara Luke Kotor

Odbor direktora je odluku o odlaganju vanredne Skupštine akcionara donio na osnovu Naredbe za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa
1403 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz kotorske Luke (ilustracija), Foto: Siniša Luković, Siniša Luković
Detalj iz kotorske Luke (ilustracija), Foto: Siniša Luković, Siniša Luković
Ažurirano: 14.03.2020. 17:18h

Vanredne mjere koje je u petak uvela Vlada radi prevencije pojave i sprječavanja širenja koronavirusa, do daljeg su osujetile namjere kotorskog DPS-a i njegovih partnera iz lokalne vlasti da smijene Odbor direktora profitabilnog opštinskog preduzeća Luka Kotor AD.

Naime, Odbor direktora Luka Kotor AD je danas, na osnovu “Naredbe za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog korona virusa” koji je objavljen u Službenom listu u petak veče, donio Odluku o odlaganju vanredne Skupštine akcionara sazvane za ponedjeljak, 16.mart 2020.

“Vanredna Skupština akcionara “Luka Kotor” AD Kotor koja je sazvana za 16.03.2020.godine sa početkom u 13 časova odlaže se do isteka trajanja privremenih mjera utvrđenih Naredbom za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog korona virusa. Novi termin održavanja vanredne Skupštine akcionara zakazane za 16.mart, Odbor direktora će utvrditi nakon isteka perioda propisanog Naredbom za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog korona virusa. O novom terminu odražavanja vanredne Skupštine akcionara, akcionari će biti blagovremeno i na zakonom propisan način obavješteni", stoji u saopštenju koje je juče objavljeno na sajtu Luke Kotor, a koje potpisuje sekretarka AD Luka Kotor Snežana Jonica.

SO Kotor, u kojoj je ljetos nakon prelaska odbornice SDP Brune Lončarević na drugu stranu, vlast preuzeo DPS sa svojim partetrima SD, LP i HGI, je na sjednici 5. marta donijela odluku da gradonačlnik Željko Aprcovič (DPS) bude punomoćnik na Skupštini akcionara Luke Kotor, a u kojoj Opština posjeduje većinski parekt akcija. On je istovremeno ovlašćen da na Skupštini akcionara glasa za Prijedlog odluke o razrješenju članova Odbora direktora Luke Kotor dr Branka Ivanovića, Branimira Maslovara i Slađane Živković (svi iz redova tadašnje Socijalističke narodne partije), kao i da glasa za imenovanje novog Odbora direktora u kojem bi bili prof. dr Tatjana Stanovčić (DPS), mr Ljubomir Radović (DPS) i Draško Krivokapić (SD).

Smjena Odbora direktora najznačajnije i najprofitabilnije opštinske firme obavlja se iz čisto političkih razloga, iako je aktuelni Odbor u kome su nekadašnji članovi SNP-a, doveo do toga da Luka Kotor AD od Vlade dobije prioritetnu koncesiju za upravljanje lukom i akvatorijumom podnor zidina Starog grada na koju se čekalo godinama, odnosno doveo do rekordnih profita i najboljih poslovnih rezultata Luke u njenoj dosadašnjoj istoriji.

Naredba Vlade da se zbog rizika od koronavirusa zabrane sva javna okupljanja, međutim, osujetila je namjeru DPS i njenih partnera u Kotoru da “počiste” predstavnike bivše lokalne vlasti opozicionih partija u tom gradu iz Odbora direktora Luke i zamijene ih svojim kadrovima, jer sjednica Skupštine na koju je pozvano preko 50 akcionara, ima karakter javnog okupljanja.

Inače, Odbor direktora Luke Kotor je juče takođe razmotrio Informaciju o zabrani uplovljavanja svih kruzera i jahti u luku Kotor do 2. aprila 2020. godine i preporuci Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti za postupanje poslodavaca, i na osnovu nje donio zaključak kojim zadužuje izvršni menadžment da naloži nadležnim službama da pripreme analizu ekonomskih efekata po poslovanje “Luke Kotor” AD Kotor za period trajanja zabrane uplovljavanja svih kruzera i jahti u luku, kao i analizu mogućih ekonomskih efekata u slučaju produženja zabrane.

“Takođe, zadužen je izvršni menadžment da na osnovu navedene analize predloži mjere koje treba preduzeti kako bi se preduprijedili rizici po solventnost, likvidnost i održivost poslovanja Društva. Osim toga, zadužen je izvršni menadžment da razmotri preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela i u skladu sa njima organizuje proces rada.”č stoji u saopštenju Luke Kotor AD.

Bonus video: