Odloženo rušenje plažnog bara na Kamenovu

Turistička inspekcija je ljetos zapečatala plažni bar jer je radio bez dozvole, a nakon što je pečat maknut - podnijela i krivične prijave
484 pregleda 1 komentar(a)
Budislav Đekić, Zoran Kovačević, Foto: Vuk Lajović
Budislav Đekić, Zoran Kovačević, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.12.2016. 16:59h

Komunalna policija Opštine Budva juče je odložila rušenje “Zoff Fish’s Bar”, nakon što su vlasnici, braća Zoran i Dejan Kovačević sa prijateljima i rođacima spriječili radnike da uklone plažni bar u uvali Kamenovo.

Komunalna policija donijela je rješenje o rušenju, jer privremeni objekat nema dozvolu za rad, a "Morsko dobro" ga je je izbrisalo iz Plana privremenih objekata.

Inicijativu za uklanjanje podnijeli su mještani Vladimir i Vido Mitrović, na čijem zemljištu je lokal izgrađen.

Oni kažu da su parcelu prodali firmi “Monte-co”.

Kovačevići, međutim, navode da je parcela od nekih 500 kvadata na kojoj se nalazi lokal u državnom vlasništvu, odnosno u zoni morskog dobra.

Kovačevići su juče zaprijetili da će životima da brane imovinu, od koje, kako tvrde, hrane porodicu.

Inspektori Komunalne policije su potom donijeli zapisnik da se rušenje odlaže, te da će sljedeći put zatražiti asistenciju policije.

"Tražili smo dodatna izjašnjenja od Opštine Budva i JP-a Morsko dobro, koji su nam dostavili da za pomenuti objekat nijesu izdavali dozvole, odnosno da je nelegalan. Tražili smo da ponovo izađe na teren geometar, koji je dostavio elaborat, po kome je lokal izgrađen na privatnoj zemlji“, naveo je komunalni inspektor Budislav Đekić.

Iako su Kovačevići dostavili zamolnicu da se rušenje odloži jer je sudski spor pred Upravnim sudom u toku, kojim su se žalili na rješenje glavne administratorke, Đekić je kazao da rješenje pravosnažno.

“Odugovlačili smo izvršenjem ovog rješenja, kako bi se riješio spor između vlasnika lokala i JP Morsko dobro. Kako oni nijesu riješili problem... doveden sam pred svršen čin“, naglasio je Đekić.

Dejan Kovačević je kazao da po cijenu života neće dozvoliti da se poruši lokal koji je napravio još prije 23 godine.

“Nekome uzimate hljeb iz usta da bi neki tatini sinovi dobro živjeli, e neće moći. I kada dođete sa policijom, neću dozvoliti, jer od ovoga živi moja porodica. Porušite nelegalne zgrade po Budvi koje su gradili ljudi bliski vlasti. Ovo je sramota, radi se samo u vrijeme kada se mijenja vlast u Budvi“, kazao je on, istakavši da će podnijeti krivične prijave protiv rukovodioca u Morskom dobru, Opštini i Komunalnoj policiji.

U inicijativi za oslobađanje zemljišta tereta koji su Komunalnoj policiji dostavili Mitrovići, navodi se da je lokal izgrađen na njihovoj zemlji.

Vladimir Mitrović je kazao “Vijestima” da je zemlja odvajkada njihova:

“Moj rođak i ja smo prodali 7.500 kvadrata prije tri godine. Znali smo koliko siromašno žive i dozvolili smo im da tu drže lokal svih ovh godina. Oni su od Morskog dobra imali dozvolu za 25 kvadrata, i to na sasvim drugoj lokaciji, a napravili su objekat od 165 kvadata. Pošto se služe takvim stvarima, prinuđen sam da ih sada tužim da mi nadoknade sve ono što su plaćali Morskom dobru, za korišćenje zemlje mojih predaka“.

Geometri su utvrdili da su Kovačevići sa Morskim dobrom zaključili ugovor koji je istekao na kraju 2015. godine, a kojim su se navodno obavezali da potom sami uklone objekat i opremu.

U suprotnom su se navodno saglasili da to učini Morsko dobro.

Turistička inspekcija je ljetos zapečatala plažni bar jer je radio bez dozvole, a nakon što je pečat maknut - podnijela i krivične prijave.

Zakup plaćali Morskom dobru, a ne vlasniku

Kovačević je od 2003. zaključno sa 2015. od “Morskog dobra“ dobijao dozvolu za lokaciju, ali ne za onu na koju je izgrađen lokal, već 50 metara udaljeniju, tvrdi inspektor Budislav Đekić.

"Vlasnici su tražili da se parcela na kojoj se nalazi plažni bar oslobodi od privremenih objekta, jer na njihovoj parceli nikada nije bio ucrtan lokal. Za ovu ovu godinu nijesu izdate od nadležnih službi ni rješenje o lokaciji, niti postoji ugovor o korišćenju sa Morskim dobrom“, tvrdi on.

Uprkos tome, svih prethodnih 12 godina Kovačević je uredno plaćao Morskom dobru zakup za lokaciju.

Tatinom sinu ne branite da radi

Okupljeni mještani pozvali su juče inspekciju da ode na plažu Galija, nadomak Svetog Stefana, i tamo zabrani bagerima da kopaju.

To ne smijete jer tamo radi tatin sin, poručili su mještani, aludirajući na spekulacije da plažu drži sin doskorašnjeg ministra turizma Branimira Gvozdenovića.

Bonus video: