"Odluka o potvrđivanju ili ukidanju presude po kojoj je Radović nezakonito smijenjena odavno trebalo da bude dostavljena"

Gazivoda je naveo da je rok za izradu pisanog otpravka odluke 30 dana
3253 pregleda 2 komentar(a)
Radović i Gazivoda, Foto: Boris Pejović
Radović i Gazivoda, Foto: Boris Pejović

Odluka Višeg suda o tome da li potvrđuje ili ukida presudu Osnovnog, po kojoj je Skupština nezakonito smijenila Irenu Radović sa pozicije viceguvernera Centralne banke (CBCG), odavno je trebalo da bude dostavljena strankama, kazao je Siniša Gazivoda, punomoćnik Radović.

On je podsjetio da je predmet Višem sudu dostavljen 14. marta ove godine i da je taj sud u ovom slučaju donio odluku 7. maja.

Gazivoda je naveo da je rok za izradu pisanog otpravka odluke 30 dana.

On je agenciji MINA rekao da nije očekivao ovoliko trajanje drugostepenog postupka, iz prostog razloga što je Zakonom o parničnom postupku propisana dužnost Višeg suda da u roku od 60 dana donese odluku po žalbi.

„Jasno je da se ta norma obesmišljava ili nedvosmisleno krši ukoliko je neko tumači na način da je opravdano da se i mjesecima nakon donošenja odluke ona ne dostavlja strankama i da se predmet i dalje nalazi u Višem sudu“, naglasio je Gazivoda.

On je naveo da je kontrolni zahtjev, koji je zajedno sa kolegom Goranom Rodićem podnio predsjedniku tog suda, jedino pravno sredstvo koje su imali na raspolaganju kako bi ukazali da je odluka Višeg suda već odavno trebalo da bude dostavljena strankama.

Gazivoda je objasnio da je zakonski rok za odlučivanje o kontrolnom zahtjevu 60 dana i da taj rok nije protekao.

“Mi se nadamo da predsjednik Višeg suda neće čekati istek tog roka ukoliko prilikom postupanja procijeni da se sa donošenjem, odnosno dostavljanjem odluke neopravdano odugovlači”, dodao je Gazivoda.

On je objasnio da je Sudskim poslovnikom propisano da se svaka drugostepena odluka dostavlja odjeljenju sudske prakse, čiji je zadatak da provjeri da li se odlukom odstupilo od jedinstvene primjene propisa.

Gazivoda je istakao da je Sudski poslovnik podzakonski akt, pa on nikako ne može derogirati Zakon o parničnom postupku.

“Zbog toga smatram da su se kod zakonskog ograničenja trajanja drugostepenog postupka sve procedure propisane Sudskim poslovnikom morale obaviti u zakonskom roku od 60 dana”, kazao je on.

Kako je naveo Gazivoda, Viši sud je u svojim saopštenjima objašnjavao da kod složenih predmeta navedene procedure mogu duže trajati.

Gazivoda je istakao da u ovom predmetu nije bilo ni svjedoka, ni vještačenja i da je glavna rasprava sprovedena na jednom ročištu, pa zbog toga ne vidi činjeničnu složenost predmeta.

“Što se pravnih pitanja tiče, sva su ona već poznata sudskoj praksi, pa se teško može reći da je predmet pravno složen i sve to smo kolega Rodić i ja i naveli u kontrolnom zahtjevu koji smo podnijeli predsjedniku Višeg suda”, dodao je Gazivoda.

On je podsjetio da su se ključni žalbeni razlozi odnosili na to da u konkretnom slučaju nije u pitanju spor iz radnog odnosa i da osnovni sudovi nemaju ovlašćenje da poništavaju odluke Skupštine Crne Gore.

Gazivoda je naveo da se Vrhovni sud već ranije, odlučujuči u ovom predmetu, izjasnio da je u pitanju spor iz radnog odnosa.

“Kada je u pitanju drugi žalbeni razlog, već postoji ustanovljena praksa, na koju smo se mi u odgovoru na žalbu i pozvali, gdje je Vrhovni sud odlučio da osnovni sudovi imaju nadležnost da ponište pojedinačne akte koje je donijela Skupština”, kazao je on.

Gazivoda smatra da bi pitanje jedinstvene primjene propisa moglo biti otvoreno jedino ako je Viši sud odstupio od pomenute ustanovljene prakse, što, kako je naveo, zaista ne očekuje.

“Interesantno je da je zastupnik države ova pitanja otvorio tek u žalbi, dok u odgovoru na tužbu i tokom suđenja nikada nijesu pomenuta”, rekao je on.

Guverner CBCG Radoje Žugić je, dva dana uoči odluke Osnovnog suda, parlamentu predložio da se aktuelni član Savjeta CBCG, Zorica Kalezić, imenuje za viceguvernera, ali taj predlog još nije stavljen na dnevni red plenuma.

Upitan da li ima nekih saznanja u vezi sa tim, Gazivoda je odgovorio da pretpostavlja da je Skupština odlučila da sačeka ishod sudskog postupka prije eventualnog razmtranja tog pitanja.

“Ako je tako, pozdravljam takvu odluku. Očekujem da Skupština neće odlučivati prije nego što bude poznata odluka Višeg suda, kao što i očekujem da će odluka što prije biti dostavljena strankama”, zaključio je Gazivoda.

Sudija Osnovnog suda, Milena Brajović, je u februaru presudila da je parlament nezakonito smijenio Radović, nakon čega se zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore na tu presudu žalio Višem sudu.

Ako Viši sud potvrdi da je Radović nezakonito smijenjena, ona ima prava da se vrati na mjesto viceguvernera.

Bonus video: