Održana 12. memorijalna "Limska regata"

Rafteri će prvog dana preći put do Berane, narednog dana od Berana do Bijelog Polja, a trećeg dana put nastaviti do Prijepolja
215 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2011. 14:00h

Preko 200 splavara iz sedam država u okruženju, okopilo se na izvorištu rijeke Lim u Plavu povodom dvanaeste memorijalne „Limske regate 2011“, koja je ove godine posvećena Goranu Kedu Jovanoviću iz Ćuprije.

Jovanović je prošle godine na pomenutoj regati nesrećno nastradao, a njegova porodica bila prisutna na otvaranju regate.

Relacija regate je kao i predhodnih godina ista.

Rafteri će prvog dana preći put do Berane, narednog dana od Berana do Bijelog Polja, a trećeg dana put nastaviti do Prijepolja.

U ovogodišnoj regati učestvovali su klubovi iz Srbije, BiH, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke i Crne Gore.

Regata za stradalog Jovanovića

Na samom početku, prisutni su minutom ćutanja odali poštu Jovanoviću, a zatim se prisutnima ispred porodice obratio Saša Jovanović.

Imamo posebnu čast da organizujemo regatu na izvorištu rijeke Lim, koji se nalazi u dolini okruženoj sniježnim Prokletijama.Ovu živopisnu dolinu posjećivali su mnogi naučnici, pisci i turisti, a bogatstvo ovog kraja još uvjek nije istraženo.

Otvarajući regatu Esmira Ekica Rugovac je,da je ova regata u znak sjećanja na Jovanovića, koji je prošle godine završio svoje životno splavarenje, te poželjela rafterima sreću u splavarenju do Prijepolja.

„Želim da vas pozdravim u ime LTO ,opštine Plav i JU Centar za kulturu i da u vaše i svoje ime najprije pozdravim porodicu Jovanović. Pozdravljamljubitelje Lima i sve učesnike regate, građane, drage kolege i želim vam ugodan boravak u Plavu i želim vam uspješnu ovogodišnju regatu.Imamo posebnu čast da organizujemo regatu na izvorištu rijeke Lim, koji se nalazi u dolini okruženoj sniježnim Prokletijama.Ovu živopisnu dolinu posjećivali su mnogi naučnici, pisci i turisti, a bogatstvo ovog kraja još uvjek nije istraženo.Prva posada ovogodišnje regata biće cvijeće u znak sjećanja na našeg dragog prijatelja pokojnog Gorana Jovanovića i dozvolite mi sada da to ime predam cvijeće talasima Lima i da proglasim memorijalnu „Limsku regatu 2011“ otvorenom“, kazala je Rugovac.

Poplave izmjenile tok Lima

Ipak, ove godine prva posada na dvanaestoj „Limskoj regati“ bili su vijenci cvijeća u znak sjećanja na Jovanovića, koje su talasima Lima prepustili direktorica LTO Rugovac, te članovi porodice Jovanović , na čelu sa bratom Sašom.

Ispred posade u kojoj se nalazio i pokojni Goran , prisutnima se obratio njegov kolega Dušan Miletić, koji se na tren podsjetio svojeg kolege i poželio uspješno splavarenje Limom.

„Pozdravljam vas u ime ekipe koja je prošle godine nesrećno pala i tom prilikom je jedan od naših članova, moj prijatelj Keda je nastradio.Neka mu je slava i ako je nekako mogao da umre on je najviše voleo da umre na nekom od ekstremnih sportova, splavarenju ili skijanju“, kazao je Miletić.

Jedan od začetnika regate Dragoljub Simović kazao je, da će ovo splavarenje biti kao prve godine jer je Lim na mnogo mjesta promijenio svoj tok.

„Znamo da smo jesenas imali dvije velike poplave, koje su bitno izmijenile korito rijeke Lim. Organizatori su kao i uvjek rafting klubovi iz gradova kroz koje Lim teče, LTO Plav i opština Plav.Da ne budem skroman sa svojim klubom smo i začetnici splavarenja na Limu, tako da sve ide svojim tokom i nadam se da ćemo još dugo godina splavriti“, kazao je Simović.

Galerija

Bonus video: