Održana konferencija GDPR i zaštita podataka u Crnoj Gori - Vijesti.me
U organizaciji Pravnog fakulteta i UCG

Održana konferencija GDPR i zaštita podataka u Crnoj Gori

Uvodne riječi na konferenciji imali su dekanka Pravnog fakulteta Aneta Spaić, Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, Ministar unutrašnjih poslova Melvudin Nuhodžić i generalni direktor kompanije Sky Express, Majo Mićović

Sa konferencije
Sa konferencije

U organizaciji Pravnog fakulteta i Univerziteta Crne Gore je održana Konferencija na temu: "GDPR i zaštita podataka u Crnoj Gori“, uz podršku kompanije Sky Express d.o.o. 

Uvodne riječi na konferenciji imali su dekanka Pravnog fakulteta Aneta Spaić,  Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović,  Ministar unutrašnjih poslova Melvudin Nuhodžić  i generalni direktor kompanije Sky Express, Majo Mićović.

Aneta Spaić
Spaić

Aneta Spaić, dekanka Pravnog fakulteta je u svom uvodnom obraćanju istakla da je „GDPR tema od opšteg interesa ne samo Evropske unije, nego i za Crnu Goru, ali i zemlje regiona, a Pravni fakultet  je organizacijom ove vrste edukativnog, naučnog i stručnog događaja, želio da podigne svijest crnogorske javnosti o značaju zaštite ličnih podataka i da zahvaljujući mnogim prominentnim gostima i stručnjacima iz prakse, država kao što su Švajcarska, Italija, Austrija, Mađarska, Srbija imamo priliku da čujemo različita iskustva na temu primene GDPR-a.“

Mevlduin Nuhodžić
Nuhodžić

Ministar Nuhodžić je u svom obraćanju istakao "Cijenim je pravo vrijeme da razgovaramo o ovoj temi imajući u vidu dosadašnje aktivnosti preduzete na izradi novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. U cilju njegovog usaglašavanja sa Opštom uredbom o zaštiti ličnih podataka - GDPR. Učešće svih relevantnih subjekata garancija su da će poruke ove konferencije doprinijeti da se svijest o značaju zaštite ličnih podataka podigne na još viši nivo“.

„Bez sumnje možemo reći da je 2019. bila godina GDPR-a. Lični podaci, dozvole, prava korisnika, minimizacije podataka, službenik za zaštitu podataka – samo su neki pojmovi o kojima smo diskutovali tokom proteklih godinu dana'', saopštila je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, na konferenciji i dodala da „Primjena informacionih tehnologija, interoperabilnost, elektronska razmjena podataka, otvoreni podaci, elektronski identitet i elektronsko plaćanje predstavljaju osnove za unapređenje rada javne uprave, dalju modernizaciju i transparentnost njenog rada, kao i povećanje efikasnosti i kvaliteta usluga koje javna uprava pruža i zaštita podataka je od velikog značaja za ove procese, a Ministarstvo javne uprave nove projekte sprovodi već po načelima GDPR – odnosno Opštoj regulativi o zaštiti podataka o ličnosti.

Suzana Pribilović
Pribilović

Nakon uvodnog dijela, uslijedila su interaktivna predavanja i panel diskusije u cilju približavanja značaja GDPR-a i podizanja svijesti o tome kako će ovaj akt uticati na kompanije i pojedince, ali i razne druge zainteresovane aktere, prvenstveno privredu i organe javne vlasti.  

Na Konferenciji su govorili stručnjaci iz oblasti zaštite podataka o ličnosti, predstavnici Ministarstva Javne uprave, Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, Privredne Komore Crne Gore, Agencije za zaštitu ličnih podataka u Crnoj Gori, kao i profesori Pravnog fakulteta i predstavnici uspješnih kompanija. Učešće na konferenciji će takođe uzeti neki od najznačajnijih internacionalnih stručnjaka u oblasti zaštite podataka o ličnosti.