ODT Podgorica do kraja marta u punom sastavu

Članovi Tužilačkog savjeta, bez prisustva javnosti, bavili se i konkursom za izbor rukovodilaca državnih tužilaštava, koji se mjesecima odugovlači. Zbog tog postupka, a ponajviše zbog neslaganja stavova članova TS, gotovo godinu je 11 crnogorskih tužilaštava bez rukovodilaca, odnosno, rade u v.d. stanju kao i Vrhovno državno tužilaštvo
2946 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Tužilačkog savjeta (arhiva), Foto: Savo Prelević
Sa sjednice Tužilačkog savjeta (arhiva), Foto: Savo Prelević

Do kraja marta očekuje se da se da će Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici biti u punom sastavu, jer će stalne tužilačke funkcije, najverovatnije, dobiti Jelena Protić, Vukas Radonjić, Slađana Španjević - Volkov i Biljana Medenica.

Četvoro mladih tužilaca juče su pred Tužilačkim savjetom imali intervjue, gdje su odgovarali na pitanja v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića ali i profesora Velimira Rakočevića.

Već naredne sedmice, očekuje se da njih četvoro položiti zakletve pred TS, nakon čega će poslije više od dva mjeseca Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, raditi sa svih 20 tužilaca, koje imaju po sistematizaciji radnih mjesta.

Na intervjuu pred Savjetom bili su i tužiteljka iz Bara Radmila Gačević i tužilac iz Berana Marko Bojović, koji se nijesu žalili na prostorne i druge kapacitete u tužilaštvima ima iz kojih dolaze...

To nije bio slučaj sa njihovim kolegama iz Podgorice, koji su odgovarajući na pitanja VDT-a, saopštili da im fale kancelarije, zapisničari, savjetnici i pripravnici, ali i obezbjeđenje u zgradi ODT-a, koje pokriva i najveći broj predmeta u zemlji.

“Zabrinjava bezbjednost na radu, nemamo obezbjeđenje, koje će legitimisati stranke, već može kako god ko hoće da uđe u kancelarije, gdje rade tužioci. Osim toga, fale zapisničari, pa tako imamo situaciju da dva tužioca dijele istu kancelariju ali i daktilografa, što nam usporava rad ali i tjera da nekada probijamo rokove”, kazala je tužiteljka Protić. Njen kolega Vukas Radonjić saopštio je da u ODT Podgorica još nema ni prostorije za prepoznavanje ali ni posebne sobe za zadržavanje osumnjičenih osoba, zbog čega im u pomoć izlazi Uprava policije.

Radonjić je odgovorio i da nije zadovoljan blagom kaznenom politikom suda, pa zbog toga se često nalazi i u dilemi da li da uopšte podnosi žalbe na njihove odluke. Komisija za ocjenjivanje rada državnih tužilaca, koju je obrazovao Tužilački savjet, sa najvišim ocjenama su okarekterisali rad tokom dvogodišnjeg mandata svih šestoro tužilaca, zbog čega su i stekli uslove za dobijanje zvanja stalnog državnog tužioca. Članovi Tužilačkog savjeta su se, bez prisustva javnosti, bavili i konkursom za izbor rukovodilaca državnih tužilaštava, koji se mjesecima odugovlači.

Zbog tog postupka, a ponajviše zbog neslaganja stavova članova TS, gotovo godinu je čak 11 crnogorskih tužilaštva bez rukovodilaca, odnosno, rade u v.d. stanju kao i Vrhovno državno tužilaštvo.

Problem oko izbora rukovodilaca pojavio se i zbog polemike da li su se neki rukovodioci prijavili na konkurs TS dva puta, ili pokušavaju da dobiju i treći mandat, po ugledu na kolege iz sudstva.

Bonus video: