"Odupri se": Prvi maj da bude praznik svih radnika, a ne samo za one u javnom sektoru

Nije, kako su kazali, pošteno da se radnička prava tretiraju kao biznis barijere, niti da se odnos poslodavac-radnik gradi na strahu umjesto na socijalnom dijalogu
3136 pregleda 15 komentar(a)
Sa jedne od akcija pokreta "Odupri se", Foto: "Odupri se - 97.000"
Sa jedne od akcija pokreta "Odupri se", Foto: "Odupri se - 97.000"

Prvi maj treba da bude praznih svih radnica i radnika, da bude neradan i za zaposlene u realnom sektoru, jer nije pošteno da je to praznik samo za zaposlene u javnom sektoru, poručili su iz pokreta "Odupri se - 97.000".

"Nije pošteno da trgujemo nedjeljom i praznicima i da nas u marketima poslužuju obespravljene radnice i radnici. I oni imaju prava na slobodne nedjelje i praznike i vrijeme sa porodicom. Budimo solidarni sa njima, to je pošteno", navode iz tog pokreta.

Nije, kako dodaju, pošteno da se radnička prava tretiraju kao biznis barijere, niti da se odnos poslodavac-radnik gradi na strahu umjesto na socijalnom dijalogu.

"Pošteno je imati kolektivni ugovor jer on podrazumijeva poštovanje radnika kao važnog faktora u ekonomiji svakog društva i uvažava njegovu partnersku poziciju u svijetu rada", ističu iz pokreta "Odupri se - 97.000", i dodaju:

"Nije pošteno decenijama živjeti u dužničkom ropstvu. Nije pošteno u državi socijalne pravde reći svome djetetu nemam da te školujem, pošaljem u školu prirode, na kurs jezika, da treniraš… Nije pošteno da smo mi građanke i građani ekonomski potpuno zavisni i time neslobodni u nezavisnoj Crnoj Gori, jer samo nezavisan građanin je garant i nezavisnosti države."

Nije, napominju, pošteno da minimalna zarada bude 193 eura, niti da bude 222 eura.

"Pošteno je da bude makar u iznosu minimalnog dijela mjesečne potrošačke korpe koji se odnosi samo na hranu i bezalkoholna pića - 270 eura", kazali su, dodavši da nije pošteno da građani strepe od siromaštva "koje nas čeka u trećem životnom dobu".

Nije, ističu, pošteno da se ne rasvjetljavaju ubistva i napadi na novinare i tako svi građani drže "zatamničeni i u strahu, a da novinari u Crnoj Gori žive i rade osjećajući se kao glineni golubovi."

"Nije pošteno da državom upravljaju oni koji su varali i krali na izborima. Nije pošteno da se zakoni selektivno primjenjuju. Nije pošteno da tužilaštvo nije u službi građana, Ustava, zakona i države. Nije pošteno okupirati Javni servis i ispirati mozak Crnoj Gori. Nije pošteno ćutati, trpjeti", poručuju iz pokreta.

Pošteno je, kako su kazali, boriti se za bolje i pravednije društvo, za pravdu za sve, pobuniti se, dići glas, "uspraviti se u ime budućnosti naše djece i naše države."

"Zato #OdupriSe nepoštenju svim bićem i snagom, beskompromisno", zaključuju iz pokreta "Odupri se - 97.000".

Bonus video: