Ogorčeni na Dom zdravlja u Rožajama: Nijesu dali da nam liječe sina

KCCG mu je izdao potvrdu i uputio ga u privatnu kliniku 'Kodra' sa kojom Fond zdravstva ima ugovor, tvrde Nurkovići
94 pregleda 0 komentar(a)
Rožaje, Foto: Jelena Jovanović
Rožaje, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 08.07.2014. 19:22h

Porodica Nihada Nurkovića (29) najavila je podnošenje tužbe protv direktora rožajskog Doma zdravlja Hajrana Kalača i izabrane ljekarke Sajme Pepić jer su navodno odbili da izdaju uput za operaciju na privatnoj klinici, koja je umrežena u javno zdravstvo.

"Nihad je oko pola godine prikupljao dokumentaciju da uradi artroskopiju koljena u podgoričkom KCCG, gdje su mu nakon toga rekli da ortoped neće raditi tri mjeseca, o čemu su mu uredno izdali potvrdu i uputili ga u privatnu kliniku 'Kodra' sa kojom Fond zdravstva ima potpisan ugovor. Iz 'Kodre' su mu tražili uput izabranog doktora", ispričala je Nihadova porodica.

Oni tvrde da Pepićeva u kompjuteru nije imala obrazac uputa na privatne klinike, zbog čega je izdala uput za KCCG:

"Kako su iz 'Kodre' insistirali da uput bude adresiran na njihovo ime, ponovo smo se obratili doktorki koja nam je, nakon konsultacija sa direktorom Kalačem, rekla da oni ne mogu da izdaju uput jer za njega navodno treba mišljenje konzilijuma ljekara i potvrda Fonda. U KCCG i Fondu su nam rekli da od usvajanja novog zakona to više nije potrebno, već je dovoljan izvještaj ortopeda u kojem se kaže da neće raditi 90 dana. U rožajskom Domu zdravlja su se oglušili o to, čak nam je direktor Kalač poručio da mi operaciju možemo sami da platimo jer smo imućni".

Nurkovići ističu da operacija sa ostalim bolničkim troškovima košta oko 2.000 eura, te da ne vide razlog da novac daju iz svog džepa ako već Fond refundira takve intervencije:

"S obzirom na to da nijesmo uspjeli da dobijemo uput, Nihada su u 'Kodri', kao zarobljenika, držali tri dana duže nego što je trebalo. Uspio je da izađe sa klinike, pošto su iz Fonda zdravstva i KCCG obećali da će oni sa rožajskim Domom zdravlja završiti neophodni uput, jer smo mi nemoćni da to uradimo".

Kalač: Mi smo tu čisti, nijesu imali papire

Direktor Doma zdravlja Hajran Kalač je rekao da za liječenje na privatnim klinikama postoji jasna procedura koja u slučaju Nihada Nurkovića nije poštovana:

"Ja ne dajem upute, već izabrani doktori. U konkretnom slučaju to nije mogla učiniti ni doktorka Pepić, nije imala nikakvo pokriće da izda uput i morala bi ona da snosi t roškove operacije i zbrinjavanja na privatnoj klinici", rekao je Kalač, dodajući da nije imao potvrdu konzilijuma da mora kod privatnika i da nije bio ni hitan pacijent.

“Uput je tražio tek nakon što je operisan na privatnoj klinici, ne zna se kako je tamo primljen, ukoliko nije bio spreman da sam snosi troškove", kazao je Kalač.

On dodaje da je ljekarka Pepić potpuno poštovala proceduru:

”Uprkos tome, lično je otišla u Fond zdravstva da potvrdi da li je sve uradila u skladu sa propisima, gdje joj je rečeno da Nurkovićevi t roškovi na takav način ne mogu biti refundirani. Mi u Domu zdravlja svoj posao obavljemo profesionalno i potpuno smo čisti. Ukoliko neko misli drugačije neka podnese tužbu".

Bonus video: