Okrugli sto u Bijelom Polju: Skoro svi psi lutalice su ranije imali vlasnike

“Pas je omiljeni kućni ljubimac a većina napuštenih pasa u Crnoj Gori su ranije bili vlasnički psi. Zato kampanja ima cilj da ukaže na važnost bolje informisanosti i edukacije na temu napuštenih pasa, sa fokusom na odgovorno vlasništvo”, kazao je Ivanović
555 pregleda 0 komentar(a)
Okrugli sto u Bijelom Polju, Foto: Twitter
Okrugli sto u Bijelom Polju, Foto: Twitter

To što je većina napuštenih pasa ranije imalo vlasnike, dovoljno govori o neodgovornom odnosu prema tim životinjama

To je kazao Ivan Ivanović iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, na ,jučerašnjem okruglom stolu “Drug iz snova, a bez krova“, koji je u Bijelom Polju organizovala Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja.

On je naveo da je najčešće slučaj da se porodica zabavi psom par mjeseci, ali da ubrzo odustaju.

“Pas je omiljeni kućni ljubimac a većina napuštenih pasa u Crnoj Gori su ranije bili vlasnički psi. Zato kampanja ima cilj da ukaže na važnost bolje informisanosti i edukacije na temu napuštenih pasa, sa fokusom na odgovorno vlasništvo”, kazao je Ivanović.

Objasnio je da je zbog svega toga potrebno podići svijest na mnogo veći nivo, na šta obavezuju i zakoni o veterinarstvu, zaštiti i dobrobiti životinja, javnom redu i Zakon o prirodi.

Ivanović je istakao da u okviru aktivnosti vezanih za dobrobit životinja i rješavanje aktuelnih izazova u ovoj oblasti, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove daje i podršku projektima nevladinih organizacija.

“Zbog toga smo u prethodnom periodu preko javnih oglasa Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, finansirali projekte koji su se odnosili na infrastrukturu i podršku sterilazicije pasa”, kazao je on.

Bonus video: