Olimpijada znanja: Postignuća iz prirodnih nauka i programiranja odmjerava preko 500 đaka

Učenici iz cijele Crne Gore se takmiče iz matematike, fizike, biologije i hemije
889 pregleda 1 komentar(a)
Danas na PMF-u, Foto: Boris Pejović
Danas na PMF-u, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.05.2019. 11:45h

Takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola iz matematike i prirodnih nauka i programiranja Olimpijada znanja 2019. održava se dannas u zgradi tehničkih fakulteta u Podgorici, a zanje odmjerava preko 500 đaka.

Olimpijada znanja je tradiocionalno takmičenje koje organizuje Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore (PMF UCG) i Društvo matematičara i fizičara Crne Gore, pod pokroviteljstvom Rektora UCG, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, kompanije "doMEn".

Učenici iz cijele Crne Gore se takmiče iz matematike, fizike, biologije i hemije.

“Cilj tradicionalnog takmičenja, koje organizujemo već 11 godina, odnosno od 2009, je popularizacija matematike i prirodnih nauka”, kazao je “Vijestima” docent dr Goran Popivoda sa PMF-a.

Istakao je da su takmičenja iz prethodnih godina pokazala da crnogorski đaci imaju zavidno znanje, ali i da je uvijek više takmičara osnovaca nego srednjoškolaca.

Kako je pojasnio, iz matematike se takmiče osnovci iz sedmog, osmog i devetog razreda, a srednjoškolci iz sva četiri razreda.

“Iz fizike, biologije i hemije se takmiče osnovci iz osmog i devetog razreda, a srednjoškolci iz svih razreda. Organizovano je i takmičenje u programiranju, za uzrast osnovaca i srednjoškolaca”, kazao je Popivoda.

On je istakao da su đaci veoma zainteresovani za matematiku i prirodne nauke.

Akcenat je na gradivu iz tekućeg razreda, ali se od svih takmičara očekuje poznavanje i gradiva iz prethodnih razreda. Učenici srednjih škola takmiče se po gimnazijskom programu.

"Cilj takmičenja je, između ostalog, stalno podsticanje darovitih učenika da razviju i iskažu svoj talenat”, kazao je Popivoda.

Najavio je da će preliminarni rezultati sa takmičenja biti poznati 14. maja, a konačni sedam dana nakon toga.

Bonus video: