Olivera Komar odgovara Kovačeviću: Zašto se profesor bavi spekulacijama

"Vrlo konkretno me interesuje ko je želio, kada je želio, šta je želio da postigne u vezi s razvojem Fakulteta i na koji način sam ja to spriječila"
804 pregleda 14 komentar(a)
Olivera Komar, Foto: Vesko Belojević
Olivera Komar, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 12.10.2013. 17:07h

Povodom teksta pod naslovom “Tu su lični i partijski interesi”, u kojem se povodom izbora za dekana Fakulteta političkih nauka oglasio prof. dr Filip Kovačević, reagovala je doc. dr Olivera Komar, bivša kandidatkinja za dekanicu:

“Kolega Kovačeviću, svaki student FPN-a nauči da prepozna spin (manipulativno skretanje pažnje javnosti sa stvarnih problema radi ostvarivanja određenih ciljeva). Najpametnije je, smatra se, takve pokušaje ignorisati, no možda je ovo upravo dobar povod da se vratimo na temu i o nekim problemima javno progovorimo.

Vratiću se onome što smatram ključem za razumijevanje rezultata izbora na FPN-u i za objašnjenje, u najmanju ruku čudnog ponašanja studentskih predstavnika, a to je postavljanje novog vršioca dužnosti dekana FPN-a. Tek nakon što saznamo o kome se radi biće sasvim jasno da li je u pitanju lična pizma, politička igra ili nešto treće

Osnovno pitanje onda postaje sljedeće: Zašto bi profesor Univerziteta Crne Gore iznosio neutemeljene, nekorektne i elementarno neinformisane tvrdnje?

Upućenijima u kvantitativnu metodologiju u društvenim naukama je veoma dobro poznato da su metodologija i rezultati koji su na osnovu nje dobijeni korektni, te da vjerno odražavaju raspoloženje studentske populacije na svim godinama Fakulteta političkih nauka. No, to raspoloženje studentske populacije u pogledu izbora za dekana u kojem učestvuju čak dva studenta – predstavnika te populacije – izgleda da nikoga ne interesuje.

To što ste, na veoma ružan način koji ne priliči profesoru, pokušali da me definišete, klasifikujete i okarakterišete na osnovu pripadnosti političkim blokovima koji nemaju nikakve neposredne veze s izborima za dekana, nemam namjeru da prećutim. O tome šta jesam, svjedoče radovi koji su dostupni, doktorska disertacija koja je postavljena na Internet, izjave date medijima i desetogodišnji nastavni i administrativni rad na FPN-u koji je takođe dostupan na uvid svim zainteresovanima. Kolega Kovačeviću, iz Vaših proizvoljnih i neutemeljenih stavova o meni kao osobi, nastavnici i naučnici, jasno je da Vi ne spadate u kategoriju zainteresovanih. Za vrijeđanje nijesu potrebni dokazi.

Vrlo konkretno me interesuje ko je želio, kada je želio, šta je želio da postigne u vezi s razvojem Fakulteta i na koji način sam ja to spriječila.

Vratiću se onome što smatram ključem za razumijevanje rezultata izbora na FPN-u i za objašnjenje, u najmanju ruku čudnog ponašanja studentskih predstavnika, a to je postavljanje novog vršioca dužnosti dekana FPN-a. Tek nakon što saznamo o kome se radi biće sasvim jasno da li je u pitanju lična pizma, politička igra ili nešto treće.

U međuvremenu se iskreno nadam da će se Vaše usluge, kolega Kovačeviću, isplatiti i da čuveni borci protiv režima u čije ime istupate neće i narednog puta pobjeći sa Vijeća kad na dnevnom redu po ko zna koji put bude Vaša molba za prelazak na režimski FPN.

Izuzev Vaših fiksacija pojedinim javnim ličnostima koje mi nije prijatno da komentarišem, sve druge teme su na stolu. Ovim završavam javnu polemiku, a ako Vama nešto nije jasno, molim Vas da slobodno, bilo kada u radno vrijeme, svratite do moje kancelarije pa mi lično saopštite svoje probleme i strahove. To je svakako dostojanstvenije nego zabavljanje širokih narodnih masa jeftinim spektaklom. Naravno, pod uslovom da ste promijenili stav koji ste prije par godina iznijeli gostujući na našem Vijeću: „Mene istina ne zanima“.

Bolno je rušiti legende, ali se mora, što bi u hirurški preciznoj slici našeg mentaliteta rekao M. Đilas”.

Bonus video: