Ombudsman prati zakazivanje: Liste čekanja su ipak smanjene

Ombudsman je ukazao da su pojedini pacijenti nezadovoljni da im je elektronskim sistemom zakazivanja pregleda uskraćeno pravo na slobodan izbor doktora specijaliste medicine
2 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Savo Prelević
Šućko Baković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.12.2017. 20:49h

Realizacija Projekta elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda u javnim zdravstvenim ustanovama praćena je pozitivnim i negativnim iskustvima korisnika, ocijenjenio je ombudsman.

Kancelarija zaštitnika prava građana je došla do zapažanja da su smanjene liste čekanja za određene zdravstvene usluge i omogućeno pacijentima da ih ostvare u što kraćem roku.

„Sistem elektronskog zakazivanja pregleda doprinio je rješavanju pojedinih problema zdravstvenog sistema, kao što su duge liste čekanja, redovi u čekaonicama zdravstvenih ustanova“, ocijenio je ombudsman.

Ombudsman je istakao da se za neke procedure koje su neophodne za kontrolni pregled teško nalaze termini, pa pacijenti koji su zakazali kontrolni pregled kod specijaliste, a u međuvremenu ne uspiju da pribave potrebne nalaze, mogu doći u sitaciju da pregled moraju iznova zakazati.

Ombudsman je ukazao da su pojedini pacijenti nezadovoljni da im je elektronskim sistemom zakazivanja pregleda uskraćeno pravo na slobodan izbor doktora specijaliste medicine.

Klinički centar je ranije apelovao u više navrata na pacijente da poštuju protokole i da se odazivaju na zakazane preglede.

Iz te ustanove saopštili su da se na zakazane preglede nedjeljno ne odazove više od 30 odsto pacijenata.

Bonus video: