Opozicija očekuje istragu: Odakle Ivaniševiću tolike pare?

Komisiji za konflikt interesa Ivanišević je prijavio zaradu od 1.700 eura
120 pregleda 77 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2013. 10:09h

Poslanici opozicije očekuju da će nadležni organi provjeriti imovno stanje odlazećeg predsjednika Senata Državne revizorske institucije Miroslava Ivaniševića, posebno mogućnost da je na privatne račune u švajcarskim bankama prebacio milione eura zarađenih od šverca cigareta.

Član Odbora za bezbjednost Nebojša Medojević (DF) smatra da bi se moglo raditi o ugrožavanju ekonomske bezbjednosti Crne Gore s obzirom na to da je Ivanišević bio ministar finansija u vrijeme kada je šverc cigareta bio proglašen državnim poslom, a novac od njega ubacivan u legalne tokove upravo preko Ministarstva finansija.

Ženska osoba čiji se glas čuje na snimku intimne prirode iz Ivaniševićevog kabineta, Cetinjanka Vesna Đukić Ivanović izjavila je za “Dan”da je on prikrio stvarnu imovinu i sakrio račune u švajcarskim bankama, kao i da na njen račun u Prvoj banci više od godinu dana na ime alimentacije mjesečno uplaćuje 3.000 eura. Ona je rekla i da joj je bivši ministar kupio „lend rover” EVOK vrijedan 50.000 eura, za koga mjesečno plaća ratu od 1.062 eura.

Komisiji za konflikt interesa Ivanišević je prijavio zaradu od 1.700 eura.

Opozicioni poslanici nemaju dilemu da ona treba da bude usvojena, ali tvrde da time ne smije biti stavljena tačka na događaj u kabinetu. Međutim, poslanik DPS-a Milorad Vuletić o tome ne želi ni da govori, navodeći da je to što se “desilo Ivaniševiću njegova lična stvar, koja je po njega vrlo neprijatna”.

"Sve što ću ja da uradim jeste da razobličim klopku koja mi je postavljena, sve ucjene i kriminal koji je prema meni sproveden"

Član Predsjedništva DF-a nema dilemu: “Optužbe da ima novac u švajcarskim bankama nijesu minorne jer je on vodio javne finansije u vrijeme kada je šverc cigareta bio legalni tranzitni posao, kako je upravo DPS tvrdio. Ako je novac za plate i penzije prebačen na privatne račune, onda postoji sumnja da je bila ugrožena ekonomska bezbjednost države. Zato ću sa kolegama iz DF-a tražiti sjednicu Odbora za bezbjednost, jer je to nadležnost ANB-a,” rekao je Medojević.

I poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović upozorava da je “izjava određene osobe koja je bila povezana sa Ivaniševićem, a koja se tiče njegovih prihoda” posao za Skupštinu, ali i za policiju i tužilaštvo.

“On je bio ministar finansija u vrijeme šverca koji su DPS i Milo Đukanović deklarisali kao tranzit cigareta, a od koga su se mnogo iz vlasti enormno obogatili jer je stotine miliona eura iznijeto iz Crne Gore i deponovano na strane račune. SNP je tada, a i sad tvrdi, da je u pitanju bio šverc i da se novčani tokovi i bogaćenje pojedinaca moraju ispitati. Ubijeđen sam da se neće sve završiti na ovome, bez obzira što neki žure da likuju kako je sudski postupak u Italiji propao”, kaže Kaluđerović.

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić uvjerena je da postoji osnov za sumnju u zloupotrebu službenog položaja predsjednika Senata DRI: “Njegova ostavka će biti prihvaćena bez dvojbe a iz iskaza gospođice se vidi da može biti elemenata zloupotrebe službenog položaja, koje treba da ispita tužilaštvo”.

Ivanišević je juče, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, bio na radnom mjestu.

Zna li tajna služba otkud toliki luksuz

Drektor ANB-a treba da objasni, smatra Medojević, da li su oni imali podatke o podrivanju ekonomskog interesa zemlje.

Od direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Medojević i DF očekuju, kako je rekao, da kaže ko od javnih funkcionera ima račune u stranim bankama i kakvo je porijeklo tog novca.

“Milo Đukanović, Miroslav Ivanišević i mnogi drugi DPS funkcioneri, direktori... žive mnogo luksuznije nego što to dozvoljavaju njihovi legalni prihodi. Da li oni mogu da objasne takav stil života”, kazao je Medojević odgovarajući na pitanje da li je neozbiljno inicirati raspravu na osnovu izjave Ivaniševićeve prijateljice.

Galerija

Bonus video: