Opozicija tvrdi: Netransparentna i sumnjiva prodaja državne zemlje na Luštici

“Kada treba da damo saglasnost na izgradnju trafostanice, dobijemo “knjigu”, a za ovako veliku prodaju obrazloženje smo dobili na dvije tri stranice”
0 komentar(a)
sjednica opštine Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
sjednica opštine Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 26.09.2016. 14:05h

Odluka prodaji 486 265 kvadrata zemlje u Brgulima, na poluostrvu Luštica koja je u vlasništvu države, za opozicione odbornike je netransparentna i sumnjiva, a za vladajuću opštinsku koaliciju uslov za obezbjeđivanje sredstava za razvojne projekte.

Nezavisni odbornik Obrad Gojković, na današnjoj sjednici Skupštine opštine Herceg Novi, smatrajući Odluku strateškom, slikovito pojašnjavajući da se “prodaje posljednja porodična srebrnina” , ustvrdio je da će novac od prodaje zemljišta na Luštici biti stavljen u privatne džepove, a da će Opština Herceg Novi dobiti najmanje para.

“Niko od nas nije protiv razvojnih projekata, ali kockarske poduhvate nećemo podržati “, kazao je Gojković.

“Novom odlukom Skupština će precizirati visinu cijene zemljišta i na šta će biti utrošena sredstva, a novac će svakako biti utrošen na infrastrukturu “, pojasnio je predsjednik SO Andrija Radman iz DPSa.

Netransparentnoj prodaji opštinskog zemljišta usprotivili su se Milovan Baždar (URA), Danijela Đurović (SNP) Mirko Mustur (nezavisni odbornik) i odbornici NOVE Žaklina Babović i Boris Seferović, kao i Miloš Konjević (Novska lista). Baždar je kazao da “odbornike plaše dosadašnja negativna iskustva u sličnim prodajama”. Opozicioni odbornici su zamjerili što su o prodaju kompleska zemljišta na Luštici dobili šture i nepotpune informacije.

“Kada treba da damo saglasnost na izgradnju trafostanice, dobijemo “knjigu”, a za ovako veliku prodaju obrazloženje smo dobili na dvije tri stranice”, kazala je odbornica Đurović.

Ona je bila protiv prodaje zemljišta jer je riječ o „zamajavanju javnosti s jedne strane, a sa druge je upitna legalnost projekta Porto bono“.

Uz konstataciju da će prodaja i trošenje para biti transparentni, odbornik Izbora Dušan Radović Krušo, je objasnio da je riječ o dijelu zemljišta na kome će se realizovati projekat Porto bono sa 43 hotela i 1000 vila.

On tvrdi da će Ministarstvo finansija i Savjet za privatizaciju, pratiti cijeli proces.

Gojković je na to odgovorio da je “Savjet za privatizaciju banda lopovska”, i da o tome svjedoče neuspjele privatizacije firmi u hercegnovskoju opštini: Južni Jadran, HTP Boka, Mješovito, jadransko brodogradilište Bijela i pokušaj privatizacije Instituta Igalo.

Opozicioni odbornici su tražili da se tačka o prodaji zemlje na Luštici skine sa dnevnog reda i da se o njoj raspravlja kada bude bolje pripremljena i sa svim relevantnim podacima, što nije usvojeno. Oni su tada napustili sjednicu, a skupštinska većina koju čine Izbor i DPS jednoglasno je donijela odluku.

Na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojena odluka da Opština donaciom obezbijedi 32.500 eura za kupovnu novog sanitetskog vozila za potrebe hercegnovskog Doma zdravlja. Jednoglasno je donesena i odluka da se sa 200 hiljada eura pomogne završetak stambene zgrade u kojoj će hercegnovski prosvetari moći da kupe stan po povoljnim kreditnim uslovima.

Današnja sjednica SO , otpočela je minutom ćutanja zbog smrti Slavka Bakovića, predsjednika OO DPS mladih i Borisa Boća Vujovića, odbornika Nove srpske demokratije iz prošlog saziva.

Mustur: Zašto nikada nema predsjednice Opštine

Nezavisni odbornik, Mirko Mustur, konstatovao je da se ponavlja praksa da predsjednica Opštine Nataša Aćimović, kao predlagač i njen Kabinet, konstantno ignorišu sjednice SO.

Aćimović je formalno bila predlagač odluke o prodaji zemljišta na Luštici, ali se nije pojavila pred odbornicima da bi obrazložila i branila njen predlog Odluke.

“Predsjednicu smo u opštinskom parlamentu vidjeli samo dva puta, oba kada je polagala zakletvu na tu funkciju”, konstatovala je Đurović.

Bonus video: