Opšta bolnica Nikšić: Završena rekonstrukcija urološkog odjeljenja

Kada je stručni kadar u pitanju Opšta bolnica će imati i jednu novinu – formiranje službe za patologiju, jer su po prvi put dobili specijalistu patologije
337 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2016. 15:37h

Završeno je renoviranje i rekonstrukcija urološkog odjeljenja nikšićke Opšte bolnice, a vrijednost radova je nešto preko 174 hiljade eura. Novac je obezbijeđen preko projekta humanitarne pomoći koji je raspisala američka ambasada u Crnoj Gori. Prema riječima direktora bolnice, dr Ilije Ašanina, u proteklih nekoliko godina reknstruisano je i adaptirano skoro 80 odsto Opšte bolnice.

“I odsjek urologije je doveden do apartmanskog nivoa, a Opšta bolnica je dobila još jedan uređen prostor za komforan boravak i smještaj naših pacijenata”, kazao je Ašanin na konferenciji za novinare.

Projektom nije bila planirana nabavka kreveta i ostalog enterijera, a to će, prema riječima Ašanina biti završeno narednih dana, tako da se otvaranje renoviranog odjeljenja urologije očekuje krajem januara.

Nakon toga uslijediće rekonstrukcija i adaptacija odjeljenja oftalmologije koja će biti završena u aprilu, a novac je dobijen takođe putem pomenutog konkursa.

“U narednoj godini, u dijelu poboljšanja uslova boravka naših pacijenata, planirano je da se napravi rekonstrukcija inače dobrog operacionog bloka. Očekuje nas i rekonstrukcija i početak građevinskih radova na dijelu izgradnje helidroma, planirana je i izgradnja parkinga za zaposlene, kao i nabavka nove opreme”, kazao je Ašanin.

Tako će, Opšta bolnica dobiti novi CT aparat (skener), aparat za anesteziju, ultrazvučni aparat, automobil za transport pacijenata, elektromotorni sistem za otrrtopediju, EKG aparate, monitore.

Kada je stručni kadar u pitanju Opšta bolnica će imati i jednu novinu – formiranje službe za patologiju, jer su po prvi put dobili specijalistu patologije.

“Već imamo dio opreme, a dio se mora nabaviti. Biće potrebno da se primi i jedan broj zaposlenih sa nivoa tehničke službe i negdje je dogovor da zajedno sa specijalistom patologije za potrebe specijalne bolnice za plućne bolesti u Brezoviku napravimo tim za patologiju koji će servisirati potrebe iz te oblasti za obje zdravstvene ustanove”, kazao je Ašanin.

Specijalizaciju su završili i ljekari neurolog i internist, a trenutno se na specijalizaciji nalazi 18 ljekara.

“U 2017. godini planirano je raspisivanje 14 specijalizacija. Prije šest godina Opšta bolnica je imala 30 ljekara specijalista a sad ih ima 71”, istakao je Ašanin.

Galerija

Bonus video: