Opština Berane: Država da pomogne u saniranju problema na smetlištu Vasove vode

Iz Opštine saopštavaju kako se ovih dana očekuje raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta sanacije ovog divljeg smetlišta a da bi se tender za izvođenje radova mogao očekivati do tokom jeseni.
2 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2015. 15:18h

Opština Berane se obratila Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministartsvu održivog razvoja, Ministarstvu poljoprivrede i Upravi za inspekcijske poslove kako bi im pomogli da saniraju problem koji je nastao pokretanjem klizišta na divljem smetlištu Vasove vode.

Na sjednici opštinskog Štaba za upravljenje u vanrednim situacijama konstatovano je da Opština ne raspolaže ljudskim niti tehničkim resursima da bi sama riješila ovaj problem.

"Obratili smo se i Agenciji za zaštitu životne sredine sa zahtjevom za pokretanje postupka utvrđivanja neposredne opasnosti od štete u životnoj sredini. Cilj obraćanja je da pokušamo zajedno da riješimo ovu situaciju, a trajno rješenje je realizacija projekta sanacije Vasovih voda, što je u nadležnosti države", rečeno je nakon sjednice.

Iz Opštine saopštavaju kako se ovih dana očekuje raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta sanacije ovog divljeg smetlišta a da bi se tender za izvođenje radova mogao očekivati do tokom jeseni.

"To znači da se krajem ove ili početkom sljedeće godine može očekivati i početak radova na sanaciji ovog velikog ekološkog problema ne samo Berana, već i Crne Gore", tvrde u Opštini Berane.

Navodi se kako stručne službe Opštine svakodnevno izlaze na teren i analiziraju situaciju.

"Usljed formiranog klizišta u tijelu odlagališta došlo je do pomjeranja ranije odloženog otpada, sa formiranjem rasjeda na površini od oko jedne trećine ukupnog tijela odloženog otpada i klizanja prema potoku koji se nalazi u nožici otpada. To je izazvalo formiranje vještačke brane i stvaranje akumulacije velike količine vode, dubine šest do osam metara", podsjećaju iz opštinskog Štaba.

Oni potvrđuju da je situacija veoma kritična i da su ugroženi i miagistralni put I rijeka Lim.

"Obzirom na veliki količinu akumulirane vode i veliki pad nizvodno od akumulacije, svako nekontrolisano ispuštanje vode, odnosno pucanje vještačke brane, ugrozilo bi magistralni put Berane . Bijelo Polje i dovelo do zagađenja rijeke Lim, što bi moglo izazavati i prekogranično zagađenje", upozoravaju iz Opštine.

Na divljem smetlištu Vasove vode je, kako je ranije procijenjeno, u proteklih desetak godina odloženo možda i do milion tona otpada i stovrena najveća planina smeća na sjeveru Crne Gore.

Nakon višegodišnjih upornih protesta mještana Beransela, bivše lokalne vlasti su morale odustati od ideje da se baš tu gradi regionalna deponija.

Vlada je potom donijela odluku da se Vasove vode konzerviraju i najavila da je za sanaciju ove crne ekološke tačke odvojeno devesto hiljada eura. Do sanacije, međutim, još uvijek nije došlo jer se, kako je više puta saopšteno, čeka na izradu projekta.

Lokalne vlasti iz koalicije "Zdravo Berane" u međuvremenu su pokrenule inicijativu za pronalaženje nove lokacije za odlaganje otpada i očekuje se da ta lokacija uskoro bude u funkciji.

Resorno ministarstvo je u protekloj godini više puta u Beranama organozovalo sastanke sa predstavnicima svih opština sa sjevera, kako bi se pronašlo zajedničko trajno rješenje za probleme sa komunalnim otpadom, u skladu sa strogim pravilima koje nameće Evropska unija.

Galerija

Bonus video: