Opština Berane Ministarstvu: Zaboravite na Vasove vode

Zašto gospodin Siniša Stanković u jučerašnjem saopštenju ponovo pominje tu lokaciju kao moguće rješenje za problem odlaganja otpada koji je ovih dana aktuelan"
102 pregleda 0 komentar(a)
Rujište, Foto: Jadranka Ćetković
Rujište, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 18.08.2014. 17:20h

Iz Opštine Berane saopšteno je da su sve dosadašnje aktivnosti oko određivanja lokacije za privremeno odlaganje otpada urađene u skladu sa Zakonom i u komunikaciji sa svim relevantnim subjektima, počevši od građana sela Rujište, preko Ministarstava, pa do predsjednika Vlade Crne Gore.

Istovremeno je postavljeno pitanje da li su ljudi iz nadležnog Ministarstva zaduženi za ovu oblast dobro radili ovaj posao svih prethodnih godina.

Podsjeća se da je još početkom godine saopšteno da se u Beranselu više neće odlagati otpad, a kako je i Kapitalnim budžetom Crne Gore za 2014. godinu opredjeljeno 500.000 eura za sanaciju Vasovih voda.

"Uprava za šume je izašla na teren i konstatovala da je lokacija u Rujištima zbog svojih karakteristika prihvatljiva za namjene privremenog odlaganja otpada, a Ministarstvo održivog razvoja je dostavilo po istom zahtjevu Ministarstvu finansija saglasnost kojom Opštini Berane omogućava korišćenje ove lokacije u tražene svrhe, naravno, kada obezbijedimo imovinsko pravne i prostorno-planske preduslove, na čemu i radimo"

Dodaje se kako je druga stvar koja čudi pokušaj da zamjenom teza napravi dodatan problem u već i ovako uzavreloj atmosferi u Beranama, jer Ministarstvo ne daje saglasnost na odluku o određivanju lokacije za odlaganje otpada, već tu odluku donosi Opština.

"Uprava za šume je izašla na teren i konstatovala da je lokacija u Rujištima zbog svojih karakteristika prihvatljiva za namjene privremenog odlaganja otpada, a Ministarstvo održivog razvoja je dostavilo po istom zahtjevu Ministarstvu finansija saglasnost kojom Opštini Berane omogućava korišćenje ove lokacije u tražene svrhe, naravno, kada obezbijedimo imovinsko pravne i prostorno-planske preduslove, na čemu i radimo“, kaže se u saopštenju.

U saopštenju Opštine Berane se tvrdi da su se prethodnim mjesecima, u cilju rješavanja ovog problema, obraćali svima koji su nadležni za zaštitu životne sredine, ali i upravljanje otpadom, i to pisanim putem, pa tako i Državnoj sekretarki, Daliborki Pejović.

"Na kraju, želimo da istaknemo da nam jedinstvo i želja mještana Rujišta, različitih po mnogim osnovama, pa i političkim, kako bi se ovaj veliki problem naše opštine riješio, naravno, na Zakonom utvrđen način, treba da bude svima u Crnoj Gori za primjer, a naročito onima koji su godinama na visokim pozicijama u ministarstvima, ali i dalje rade više u sopstvenom interesu, a ne nikako u opštem. Jer, vrijeme je da i građani Berana prestanu da budu taoci onih koji zbog ličnih interesa i zarad neuspjelih projekata ne mogu da započnu da rade u interesu građana, a što im je ipak, obaveza“ , zaključuju se u saopštenju Opštine Berane

Bonus video: