Opština Budva blokirala sajamski kompleks

Osim poreza na nepokretnost, Opština Budva potražuje od Kneževićeve firme i dug za porez na plate
3614 pregleda 1 komentar(a)
Jadranski sajam, Foto: Vuk Lajović
Jadranski sajam, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva blokirala je sajamski kompleks u Budvi, vlasništvo kompanija koje potražuje država koje kontroliše biznismen Duško Knežević, upisujući hipoteke na imovine firmi “Expo Budva” i „Expo invest“ zbog poreskog duga od 120 hiljada eura.

Hipoteke na zemljište i sajamske hale upisane su krajem marta, nakon što u roku koji je dala Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine, Kneževićeve firme nijesu izmirile porez na nepokretnost, ali i porez na dohodak.

Interesantno je da je Opština stavila šapu na zemljišni kompleks i dio poslovnih prostora Jadranskog sajma, na koji je uknjižena firma „Expo Budva“, inače zajednička firma akcionarskog društva Jadranski sajam i Skupštine opštine Budva.

„Hipoteka u ukupnom iznosu od 39.900 eura poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u korist Opštine Budva, svojina „Expo Budva“. Upis se vrši na osnovu rješenja o obezbjeđenju poreskog potraživanja (hipoteka) Uprave loklanih javnih prihoda“, navodi se u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine u listu nepokretnosti u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Opština i Jadranski sajam (firma u većinskom vlasništvu Atlas grupe u kojoj je predsjednik Borda direktora Duško Knežević) osnovale su zajedničku kompaniju „Expo Budva“, sa ciljem da se na objedinjenim parcelama, vlasništvu i jednih i drugih gradi savremeni sajamski i kongresni centar.

Međutim, do realizacije te ideje nije došlo, a Opština je godinama unazad imala svoje predstavnike u upravljačkoj strukturi.

Do razmimoilaženja je nedavno došlo, nakon što je mimo odobrenja Opštine, “Expo Budva” dala saglasnost turskoj kompaniji „Mia investments“ da gradi luksuzni hotel „Mia Budva“ - dvije kule od 15 spratova, na susjednoj parceli, koja je u vlasništvu firme „Safiro beach“, a iz koje, prema navodima Kneževića, stoje predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i nekadašnji ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović. Oni su takve tvrdnje odbacili.

Hipoteka, kao što se i očekivalo upisana je i na vlasništvo firme „Expo invest“, koja gazduje sjamskim kompleksom zbog poreskog duga od 83 hiljade eura na ime poreza na nepokretnost. „Vijesti“ su nedavno objavile da je Uprava lokalnih javnih prihoda zatražila je od Centralne banke da blokira račun budvanske kompanije „Expo invest“ predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, da bi naplatila poreski dug, a kako u roku koji je ostavljen firma to nije učinila upisna je hipoteka kao garancija.

Kneževićeva firma gazduje najatraktivnijim komadom zemlje na samo desetak metara od Slovenske plaže, koji predstavlja jedini neizgrađeni dio uskog pojasa Budve uz obalu.

To što je Opština upisala hipoteku ne znači mnogo - praktično su male šanse da se naplati, jer je prije nje to učinila Pireus banke, na ime milionskih kredita, a zemlja je takođe pod sporom i predmet je restitucije.

„Vijesti“ su ranije objavile da bi Knežević, za kojim je raspisana potjernica, nakon gubitka dvije banke, te nedavne prodaje 75 odsto akcija barske firme Atlas Hotel Group, mogao ostati i bez Jadranskog sajma.

Bonus video: