Opština Budva ima višak radnika, a zapošljava nove

Aktuelna budvanska vlast godinama je iz opozicionih klupa optuživala tada vladajući DPS za partijsko i rodbinsko zapošljavanje, da bi danas na opštinskim jaslama bilo gotovo 450 radnika
2144 pregleda 1 komentar(a)
Više od 400 zaposlenih: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Više od 400 zaposlenih: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović

Oglasima za pomoćnika direktora Informacionog centra i pomoćnika glavnog administratora, Opština Budva nastavlja sa zapošljavanjem novih službenika.

Prepoznata kao jedna od najglomaznijih gradskih uprava, u kojoj su astronomske zarade u odnosu na crnogorski prosjek, nova gradska vlast nastavlja sa primanjem novih radnika, kojih je gotovo za 200 više.

Oglasi su juče objavljeni kako na zvaničnom sajtu Opštine Budva, tako i na sajtu Zavoda za zapošljavanje, a u narednih 20 dana očekuje se da se prijave svi zainteresovani. Iako se navodi da kao i u slučaju zapošljavanja u opštinskom preduzeću “Otpadne vode“, oglasi nijesu “namješteni“, ipak zapada u oči da se za pomoćnika direktora Informacionog centra traži osoba sa visokom stručnom spremom i to iz oblasti humanističkih nauka.

Kada je riječ o pomoćniku glavnog administratora, potrebna je diploma pravnog fakulteta.

Ova radna mjesta su novootvorena, i zapošljavanje je na određeno vrijeme od 60 mjeseci. Provjeru radnih sposobnosti vršiće poslodavac.

Aktuelna budvanska vlast godinama je iz opozicionih klupa optuživala tada vladajući DPS za partijsko i rodbinsko zapošljavanje, da bi danas na opštinskim jaslama bilo gotovo 450 radnika.

Iz gradske kase mjesečno se na zarade izdvaja praktično pola miliona eura. Prosječna plata u Opštini je nešto veća od 700 eura, s tim da funkcionerima zarade sa svim naknadama dostižu i do 2.000 eura. Ovogodišniim budžetom za bruto zarade zaposlenih predviđeno je 5,8 miliona eura i još dodatnih 800 hiljada eura na ostala lična primanja.

Na platnom spisku u novembru bilo je 440 zaposlnih, a za tu zaradu isplaćeno je 475 hiljada eura. U avgustu prošle godine ih je bilo 414 i još 25 radnika po ugovoru o djelu, dok je mjesec ranije bio 381 radnik....

Iz opozicionog DPS-a tvrde da su upravljanje gradom prepustili i administraciji ostavili oko 300 radnika, te da je nova uprava zaposlila više od 200, ali nije poradila na efikasnosti.

Iako su plate redovne, što je uspostavila nova uprava, za razliku kada je gradom upravljao DPS, kada su zarade kasnile mjesecima, efikasnost i radna disciplina nije na najvišem nivou.

Naime, četvrtina zaposlenih tokom 2018. bila je na bolovanju, i sa radnog mjesta odsustvovala 6.197 dana. Budvani su bili na bolovanju tri puta više nego što je to prosjek njihovih kolega u evropskim gradovima.

To je pokazala prva analiza apsentizma ikada urađena u Opštini Budva, koju je detaljno sačinila sekretarka za lokalnu samoupravu Milijana Vukotić Jelušić, a koju su “Vijesti” nedavno objavile. Apsentizam se odnosi na odsustvo zaposlenog sa redovnog posla i često se definiše kao neuspjeh radnika da se prijavi na radno mjesto.

“Ukupan broj dana odsustva je 6.197, što čini 72 dana prosječnog odsustva po odsutnom službeniku, odnosno 19 dana prosječnog odsustva po zaposlenom. Prosjek dana bolovanja po zaposlenom u Evropskoj uniji je 7,4, što će reći da su zaposleni u Opštini Budva skoro tri puta više odsutni u odnosu na evropski prosjek“, navedeno je u istraživanju.

Otpremnine od 10 do 20 hiljada eura, ali niko neće iz Opštine

Opština odavno pokušava da smanji broj radnika, ali i pored ponuđenih otpremnina, malo ko se odlučuje da napusti lokalnu administraciju.

Naime, Skupština opštine prije dvije i po godine usvojila je novu Odluku o otpremninama kojom je propisano da opštinski radnik ima pravo na otpremninu u slučaju proglašenja tehnološkim viškom i odlaska u penziju u visini od 10.000 eura, ukoliko ima od pet do 10 godina radnog staža, 13.000 sa radnim stažom od 10 do 20 godina, 16.000 ako ima više od 20 do 30 godina radnog staža i 20.000 preko 30 godina staža.

Bonus video: