Opština Budva ponovo o saglasnosti za Kraljičinu plažu: Hoće li Carević ispuniti želje Statisa?

Urbanističko – arhitektonskim rješenjem koje je Vlada usvojila, na lokaciji gdje se nalazi stari hotel „Kraljičina plaža” može da se gradi novi hotel čija će maksimalna bruto građevinska površina biti 22.058, a hotel ne smije u visini da ide više od 22 metra
2420 pregleda 1 komentar(a)
Statis nedavno srušio stari hotel: Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović
Statis nedavno srušio stari hotel: Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 21.01.2019. 19:58h

Gradski arhitekta Budve Ana Samardžić moraće ponovo da odluči da li će dati saglasnost na idejno rješenje novog hotela „Kraljičina plaža“ u Miločerskom parku, nakon što je Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) prihvatilo žalbu kompanije „Adritic properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa i vratilo Opštini Budva na ponovno odlučivanje.

Samardžićeva je ljetos, za vrijeme dok je gradom upravljao gradonačelnik Dragan Krapović, prekinula postupak davanja saglasnosti HTP „Miločer“ i Statisovoj firmi na idejni projekat, obrazloživši time da postupak izdavanja građevinske dozvole pred resornim ministarstvom nije okončan.

Kako je Opštini Budva dato svojstvo stranke u postupku za izdavanje građevinske dozvole, a lokalna uprava je jasno stavila do znanja da neće dozvoliti gradnju stanova za tržište i betoniranje Miločerskog parka, već samo rekonstrukciju u postojećim gabaritima, Statisova kompanija je iskoristila trenutak donošenja novog zakona, odustala od građevinske dozvole, te predala zahtjev po novim propisima kako bi dobila zeleno svjetlo za gradnju. MORT je zahtjev za saglasnost na idejni projekat proslijedio budvanskom glavnom arhitekti.

„Proučavanjem spisa predmeta konstatovano je da u zaključku o obustavljanju postupka MORT-a, ne postoji klauzula pravosnažnosti, ne može se tretirati da je taj upravni postupak kao pravosnažno okončan“, navela je tada u obrazloženju odluke Samardžić. Međutim, resor na čijem je čelu ministar Pavle Radulovićrješenje budvanskog glavnog arhitekte je poništilo i predmet vratilo na ponovni postupak.

„Ministarstvo je razmotrilo žalbeno rješenje, žalbu i spise predmeta i odlučilo da su se stekli uslovi da prvostepeni javnopravni organ(glavni gradski arhitekta) odluči po zahtjevu HTP „Miločer“ i „Adriatic properties“ za davanje saglasnosti na idejno rješenje za izgradnju hotela“, navodi se u odluci koju potpisuje Radulović, a u koju su “Vijesti” imale uvid.

Tu odluku Radulović je obrazložio i time da je Upravni sud sredinom decembra prošle godine odbio tužbu Opštine Budva koja se žalila na odluku MORT-a da prekine postupak izdavanja građevinske dozvole. I dok je trajala pravna zavrzlama, Statisova kompanija porušila je stari hotel „Kraljičina plaža“ i praktično pripremila teren za početak gradnje novog, luksuznog hotela sa pet zvjezdica, kao depadansa sa stanovima za tržište.

U međuvremenu je došlo i do promjene na čelnoj poziciji u Budvi, tako da je mjesto gradonačelnika nakon dvije godine mandata, kako je to koalicioni sporazum predvidio, Krapović ustupio lideru budvanskog DF Marku Batu Careviću. Imajući u vidu da je Krapović bio dosljedan da se poštuje skupštinska deklaracija, da se ne dozvoli u Miločerskom parku gradnja stanova za tržište i da svi objekti ostanu u istim gabaritima, ostaje da se vidi da li će Carević ostati na istom kursu ili će imati kompromisan stav.

Vlada dala saglasnost za dupliranje kapaciteta

U programskom zadatku hotelskog rizorta „Miločer“ na ukupno 35 hektara koji obuhvata prostor od Pržna do Svetog Stefana, predviđeno je da bude ukupno, što postojećih, što dograđenih i novoizgrađenih objekata, ukupne bruto građevinske površine 47.249.12 kvadrata. Osim gradnje duplo veće Kraljičine plaže i 66 apartmana, omogućava se rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila u Miločerskom parku, čija će kvadratura biti utrostručena.

Naime, na 29 lokacija, Vlada je usvajanjem programskog zadataka, dala zeleno svjetlo da postojeći kapaciteti budu duplirani. U zaleđu Kraljeve plaže, biće izgrađen helidrom, dok je umjesto montažne garaže naspram grada hotela „Sveti Stefan” na samom ulazu u kompleks, planirana izgradnja duplo veće, četvoroetažne garaža. Umjesto dva nelegalna betonska objekta, gdje je vešeraj i ostale prostorije za potrebe grad hotela, planira se adaptiranje i dogradnja, pretvaranje u 12 apartmana.

Uz hotel predviđena i gradnja 66 apartmana za tržište

Urbanističko – arhitektonskim rješenjem koje je Vlada usvojila, na lokaciji gdje se nalazi stari hotel „Kraljičina plaža” može da se gradi novi hotel čija će maksimalna bruto građevinska površina biti 22.058, a hotel ne smije u visini da ide više od 22 metra. Maksimalna spratnost za ovu lokaciju, kako piše u dokumentu je podrum, dvije suterenske etaže prizemlje i četiri sprata. Hotel bi imao 60 soba, a na parceli pored predviđena je i gradnja depadansa sa 66 apartmana za tržište. ”Adriatic properties” je dugoročni zakupac grad hotela „Sveti Stefan” i „Vile Miločer” kao i hotela „Kraljičina plaža” prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. sa HG „Budvanska rivijera“, odnosno HTP Miločer. Skupština Crne Gore je aneksom ugovora produžila zakup „Svetog Stefana”, „Vile Miločer” i „Kraljičine plaže“ sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz Kraljičinu plažu, gdje se planira gradnja depadansa sa apartmanina dato na 90 godina zakupa.

Bonus video: