Opština Budva se privremeno uknjižila na imovinu Lazovića

Fiducijarnim prenosom prava svojine Opština se uknjižila na 20 stambenih jednica ukupne površine 1.870 kvadrata, ostavivši Lazoviću u vlasništvo bez ikakvog tereta pet stanova
56 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2013. 20:19h

Opština Budva se privremeno uknjižila na nedovršenu petospratnu zgradu lidera budvanskog DPS i šefa lokalnog parlamenta Bora Lazovića u naselju Gospoština.

Taj potez je povučen kako bi osiguralo da će ovaj opštinski funkcioner izmiriti preostali dug od četiri miliona eura za komunalije budućeg kondo hotela "Porto Budva", na atraktivnoj lokalciji kod gradskog vrtića.

Fiducijarnim prenosom prava svojine Opština se uknjižila na 20 stambenih jednica ukupne površine 1.870 kvadrata, ostavivši Lazoviću u vlasništvo bez ikakvog tereta pet stanova i to dva četvorosobna od po 130 kvadrata, jedna trosoban od 97 kvadrata i dva stana od 57 i 49 kvadrata.

Zgrada ima oko 2.318 kvadrata i podignuta je prije nekoliko godina na parceli od 490 kvadrata.

Korištenje fiducije, kako je nebrojeno puta rečeno, pa i na minulom skupštinskom zasjedanju, lokalna uprava nudi i kao mogućnost prilikom zaključivanja ugovora oko izmirivanja komunalija.

Svaki građanin, ukoliko želi da izmiri komunalije na odloženo, dužan je da uplati petinu, odnosno 20 odsto iznosa, a preostali dug u roku od tri godine. Opština se fiducijom knjiži na nekretninu koja, kao garant, mora vrijedjeti koliko dug ili duplo više.

Budući kondo hotel

Upravo taj model je i iskoristio Lazović koji sa svojim bratom Jovom i poslovnim partnerom kompanijom „ Alart centar“ ima dozvolu da gradi dvije kule od 16 i 18 spratova, na atraktivnom zemljištu, stotinjak metara o Staroga grada. “Alart centar” na ime komunalija je Opštini uplatio 1,3 miliona eura.

Lazovići su još prije tri decenije kupili parcelu od 3.700 kvadrata, a potom u dva navrata dokupljivali zemljište, kako bi formirali urbanističku parcelu

U okviru hotelskog kompleksa Lazovića biće apartmani različitih vrsta i struktura, centralni ulaz sa recepcijom, prostori za fitnes program, rekreativni otvoreni prostor sa bazenima za djecu i odrasle, prostor za igru djece, administracija uprave hotela, podzemni garažni prostor, medicinska laboratorija za hemodijalizu i grupacija ugostiteljskih i uslužnih sadržaja koje čine restorani i trgovački prostori“.

Hotelski kompleks, kako se navodi u građevinskoj dozvoli, sastoji se od kule 1 i kule 2 koje su povezane na nivou prizemlja i mezanina, te dvoetažnim garažnim prostorom ispod zemlje.

Ukupna bruto razvijena građevinska površina objekata je 38.500 kvadrata, od čega podzemnih garaža 10.000 kvadrata, nadzemnih etaža 26.500 dok je bruto razvijena površina tehničkih etaža 1.500 kvadrata.

Prije nego je izdalo dozvolu, resorno ministarstvo je dva puta zabranjivalo gradnju - početkom janura odbilo je da izda građevinsku dozvolu, jer Lazovići nijesu imali kompletiranu urbanističku parcelu. Prije pola godine, ministarstvu je bilo sporno 570 kvadrata koje nijesu bili obuhvaćeni ugovorom oko izmirivanja komunalija.

Lazovići su još prije tri decenije kupili parcelu od 3.700 kvadrata, a potom u dva navrata dokupljivali zemljište, kako bi formirali urbanističku parcelu.

Prvi put Lazovići su 2009. kupili 3.474 kvadrata opštinske zemlje, po cijeni od 600 eura po kvadratu, odnosno 2,1 milion eura. “Alart centar” je obezbijedio 2,5 milion eura, na koliko je i upisana hipoteka

Galerija

Bonus video: