Opština Budva traži međunarodnu arbitražu zbog 14,5 miliona duga

Privredni sud prethodno je odbio zahtjev komapnije koja upravlja postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice - da se preko javnog izvršitelja prinudno naplati milionsko potraživanje, preselivši spor na parnični
74 pregleda 0 komentar(a)
Suđenje, sud, sudija, presuda
Suđenje, sud, sudija, presuda
Ažurirano: 13.11.2017. 21:04h

Opština Budva osporila je nadležnost podgoričkog Privrednog suda da odlučuje u sporu koji je njemačka kompanija WTE Otpadne vode, pokrenula protiv lokalne uprave zahtijevajući isplatu 14.500.000 eura duga.

Tvrde da će o njihovom poslovnom odnosu morati da odlučuje međunarodna arabitraža.

Privredni sud prethodno je odbio zahtjev komapnije koja upravlja postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice - da se preko javnog izvršitelja prinudno naplati milionsko potraživanje, preselivši spor na parnični.

Pravni zastupnici Opštine pozvali su se na klauzulu iz ugovora, prema kojoj će o eventulanom sporu odlučivati međunarodna arbitraža.

IZ WTE-a osporili su arbitražnu klauzulu.

Dvije suprotstavljene strane, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, uoči vikenda susrele su se sa predstavnicima Ministarstva finansija kako bi pronašli rješenje i time spriječili njemačku kompaniju da aktivira državne garancije od 29.500.000 eura, kojom je crnogorska Vlada garantovala za taj ekološki projekat u metropoli turizma.

Sudski spor pred Privrednim sudom počeo je u oktobru i odložen za kraj novembra, jer je tužilac naknadno priložio dopunu tužbe.

Umjesto dosadašnje advokatice Ane Đukanović, koja je godinama zastupala inostranu kompaniju, WTE je angažovao advokatski tim iz Beograda.

Riječ je o “najskupljem” sudskom sporu koji se vodi protiv budvanske opštine, od čijeg ishoda i zavisi finansijska stabilnost lokalne uprave.

U dva odvojena procesa, Njemačka kompanija tužila je Opštinu Budva za naplatu devet i pet i po miliona eura duga na ime neizmirenih kreditnih obaveza lokalne uprave prema poslovnom partneru koji je gradio kolektor, pumpne stanice, ispuste u more i kanalizacioni sistem, u projektu vrijednom 58 miliona eura.

WTE Wassertechnik, koju kontroliše austrijski koncer EVN, presavila je tabak, nakon što Privredni sud nije prihvatio žalbu i odbio da prinudno naplati nagomilani milionski dug, koliko ova firma je zaračunala da joj lokalna uprava duguje za protekle dvije i po godine za kreditne obevaze i održavanje postrojenja.

Na godišnjem nivou Opština se ugovorom obavezala da će plaćati šest miliona eura, ali za protekle dvije godine nije platila ni centa.

Postrojenje je u oktobru 2014. otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović.

WTE se kreditno zadužio kod njemačke Razvojne banke KfW na 58,5 miliona eura, na ime izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda i kanalizacionog sistema.

Opština se obavezala da će u periodu od dvije decenije vratiti kredit i plaćati održavanje postrojenja.

Crnogorska Vlada je dala garanciju na 29,5 miliona eura da će kredit biti vraćen, a isto je uradila i njemačaka država.

Ipak, pune dvije i po godine lokalna uprava ni centa nije vratila, iako su godišnje morali uplaćivati po šest miliona eura.

Njemački partner je za to vrijeme održavao postrojenje i vraćao kredit.

Opština kao alibi koristi činjenicu da je dio kriminalne grupe Svetozara Marovića pred tužiocima priznao da su činili malverzacije i u tom poslu, odnosno da su gradsku kasu oštetili za tri miliona eura.

Gradonačelnik Dragan Krapović ranije je najavio da će Opština inicirati i raskid ugovora sa njemačkim partnerom, smatrajući ugovor štetnim po Budvu.

On je pozvao i specijalnog tužioca da što prije istraži sve činjenice u toj aferi.

WTE traži da se ispoštuju ugovorene obaveze i da Opština uplati makar dio duga.

Oni su bili upozorili da od kraja marta više ne garantuju da će postrojenje raditi, jer u slučaju kvara nemaju novca za popravku.

Opština je inicirala forniranje savjetodavnog tijela, koje bi činili predstavnici WTE, Opštine i Vlade, kako bi redefinisali ugovor i utvrdili koliko je do sada utrošeno novca u izgradnju, ali do toga nije došlo.

Bonus video: