Opština Herceg Novi dobila stručnjeke za zelenu gradnju

Zelena gradnja je budućnost struke, a svi kojima su prvi put u Crnoj Gori uručeni GBPro sertifikati predstavljuju lidere u procesu primjene zelene gradnje u našoj zemlji
0 komentar(a)
zelena gradnja sertifikat, Foto: Opština Herceg Novi
zelena gradnja sertifikat, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 15.03.2017. 09:16h

Opština Herceg Novi po prvi put ima sertifikovane stručnjake za zelenu gradnju. Inženjerki mašinstva Jovanki Matković, pejzažnomjarhitektici Lidiji Baković i arhitekti Gojku Mitroviću sertifikate "Green Building Professional" uručio je Ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Hans Ginter Matern, tokom ceremonije u podgoričkom EU Info centru.

Matern je istakao da je ovaj kurs korak naprjed u ekološkom razvoju Crne Gore i čestitao svim učesnicima kursa na radoznalosti i volji da steknu nova znanja. Kako je kazao, energetska efikasnost jedno je od najvažnijih pitanja današnjice.

Zahvaljujući projektu "Edukacija o zelenoj gradnji" na koji je aplicirala Kancelarija za međunarodnu saradnju, troje zaposlenih u Opštini Herceg Novi imali su mogućnost da besplatno prođu kurs za stručnjaka zelene gradnje i steknu GBPro sertifikat.

Zelena gradnja je budućnost struke, a svi kojima su prvi put u Crnoj Gori uručeni GBPro sertifikati predstavljuju lidere u procesu primjene zelene gradnje u našoj zemlji.

GBPro sertifikati potvrda su da stručni ljudi iz više crnogorskih opština imaju potrebna znanja u primjeni novih tehnologija i materijala, koji iz temelja mijenjaju i unapređuju građevinsku industriju, industriju proizvodnje materijala i utiču na način projektovanja i uređenja urbanih prostora.

Projekat "Edukacija o zelenoj gradnji" sproveo je Savjet za ekološku gradnju Crne Gore, uz finansijsku podršku Ambasade SR Njemačke u Podgorici, u partnerstvu sa opštinama Herceg Novi i Kotor, a uz pomoć sponzora: Turističke organizacije Kotor, Porto Montenegra i "Knauf Doo".

Bonus video: