Opština Kolašin dužna još 100.000 eura

Javnosti je konačno poznat dio podataka o uređenju gradskog jezgra u Kolašinu koje je počelo 2006. godine i koštalo preko milion i po eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2011. 09:24h

Šturi podaci o uređenju centralne gradske zone, odnosno dva gradska trga i Ulice IV proleterske, koja je jedan od najobimnijih projekata rađenih za vrijeme 17 godina duge karijere Milete Bulatovića na funkciji „prvog čovjeka” Kolašina, konačno su došli do opozicionih odbornika i do novinara.

Na nekoliko odborničkih pitanja Bojana Zekovića iz SDP-a, postavljenih u martu ove godine, a ponovljenih prije dvadesetak dana, Sekreterijat za finansije, iako je Zeković pitanja uputio predsjedniku Opštine Darku Brajuškoviću, dao je samo odgovor na pitanje koliko je novca do sada isplaćeno izvođaču radova, koliko se još duguje i koja je to firma bila.

Bez odgovora na pitanja o tome koliko su koštali naknadno izvođeni radovi, ko je radove primio, da li je izvođač radova platio Opštini štetu zbog nekvalitetno urađenog posla, bar do sljedeće sjednice Skupštine opštine, ostao je i Zeković i kolašinska javnost.

"Papiri" vezani za taj, kao i za još neke opštinske poslove, od ljetos su bili predmet interesovanja inspektora i vještaka, tokom istrage u kolašinskoj lokalnoj upravi, u pretkrivičnom postupku, po nalogu državnog tužioca.

Sekretrijat za finansije Luka Medenica, koji je, kako je kazao na jednom od prethodnih zasjedanja lokalnog parlamenta, bio spriječen da ranije da podatke jer je „dokumentacija bila kod nadležnog tužioca, koji provjerava zakonitost tog posla“, ovog puta je naveo da su radovi u gradskom centru počeli 2006. godine i da je izvođač bilo privatno preduzeće "Perošević" iz Bijelog Polja.

"Za uređenje centralne gradske zone od 2006. do 2011. godine, plaćeni su sljedeći iznosi: 2006 - 79.063 eura, 2007. 878.201 euro, 2008, 375. 498 eura, 2010 - 111. 372 eura i ove godine 73.276 eura. Prema evidenciji budžeta Opštine prema privatnom preduzeću “Perošević” postoji dug od 101.169 eura”, navodi sekretar za finansije.

U lokalnoj upravi i ovog puta su bez detaljnijih informacija, odnosno volje da te podatke prezentuju javnosti, o gotovo svim poslovima koji su rađeni dok je Bulatović bio gradonačelnik

U lokalnoj upravi i ovog puta su bez detaljnijih informacija, odnosno volje da te podatke prezentuju javnosti, o gotovo svim poslovima koji su rađeni dok je Bulatović bio gradonačelnik. Neobaviještenost svakako ne može biti razlog jer je DPS, iz čijih je redova od septembra predsjednik Opštine, u koalicionoj vlasti s Bulatovićevom Grupom građana baš od godine kada je počela realizacija „jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u minulih nekoliko decenija u Kolašinu“.

Brajušković je za “Vijesti” kazao da će Zeković, ali i novinari na sjednici Skupštine dobiti odgovore od nadležnih službi, kako je rekao, „koliko budu u mogućnosti“.

Na pitanja ko je rekonstruisao naknadno neke od ulica koje spadaju u centralnu gradsku zonu, ko je snosio troškove i da li su radovi primljeni shodno zakonskoj proceduri, kazao je da trenutno ne može da odgovori na ta pitanja, ali da „će učiniti sve da uskoro i ti podaci budu dostupni javnosti i zainteresovanim odbornicima“.

Nekoliko opštinskih funkcionera je “Vijestima” nezvanično kazalo da su radovi zvanično primljeni tek u martu 2010. godine, a da je troškove dotadašnje popravke loše odrađenih poslova snosilo preduzeće “Perošević”. Nakon toga, prema njihovim riječima, sve što ne valja u centru grada popravljaće lokalna uprava, jer do sada sa zvaničnih adresa nijesu upućeni zvanični prigovori o eventualnim propustima izvođaču radova.

Već spremno za popravku

"Moraće se raditi rekonstrukcija pojedinih ulica. Ne mogu sada reći kada će to biti i u kolikoj mjeri”, potvrdio je Brajušković našu konstataciju da se nekim djelovima otežano saobraća zbog lokvi koje se stvaraju, usljed ulegnića kaldrme. Naročito je problematična ulica pored Centra za kulturu, gdje je do sada kaldrma mijenjana tri puta.

Prvo je zamijenjena drvena podloga, koja se ubrzo nakon postavljanja pokazala kao potpuno nefunkcionalna, a zatim je dva puta postavljana kaldrma. Trenutno i na najnovijem sloju kaldrme mnogobrojna su i vidljiva ulegnuća.

Ni Milija Rovčanin, koji je, kako tvrdi, bio dio nadzornog tima, nije bio raspoložen da s nama detaljnije razgovara na temu uređenja gradskog centra. Prema njegovom mišljenju, ulegnića na kaldrmi se prave zbog neadekvatno održavanih kanala za odvod.

Galerija

Bonus video: