Opština Kolašin odustala od radova na zgradi u Mojkovačkoj ulici

Od prije mjesec dana aktuelne su najave o nastavku radova na objektu u kojem su stanovi za socijalne slučajeve
78 pregleda 0 komentar(a)
Kolašin, Zgrada Mojkovačka ulica, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Zgrada Mojkovačka ulica, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 14.09.2012. 19:21h

Iako je početkom ljeta potpredsjednik Opštine Đorđije Živković novinare obavijestio da bi radovi na zgradi u Mojkovačkoj ulici trebalo da budu završeni do kraja godine, lokalna uprava je promijenila plan.

Od prije mjesec dana aktuelne su najave o nastavku radova na objektu u kojem su stanovi za socijalne slučajeve, u Ulici Dunje Đokić. Izgradnja ta dva stambena objekta počela je prije šest godina, a javnost je do sada ostala bez konkretnih informacija o razlozima prestanka gradnje.

Prije deset mjeseci formirana je i komisija koja je trebalo da utvrdi „stepen završenosti radova“ stanova u Ulici Dunje Đokić. Međutim, i pored brojnih obećanja predsjednika Opštine Darka Brajuškovića, komisija još nije obavijestila javnost u kojoj su fazi radovi, koliko je novaca potrošeno i koliko još treba do trenutka kada će na desetine siromašnih porodica zakoračiti u davno obećane stanove.

Obećanja iz 2006. godine, iako još nijesu ispunjena, „potvrđena“ su i skupštinskom odlukom.

“Sastanci na kojima su bili investitori i izvođači radova, ’TN gradnja’, bili su posvećeni međusobnim obavezama, kao i kvalitetu i kvantitetu izvedenih radova. Uglavnom se radi o unutrašnjim radovima, koji ne zavise od vremenskih uslova, tako da će biti vjerovatno završeni do kraja godine”, rekao je nedavno Brajušković.

Nekoliko opštinskih funkcionera su “Vijestima” nezvanično kazali da je dio parcele na kojem je izgrađena zgrada, greškom, prodat jednoj ruskoj firmi

Dosadašnjem izvođaču radova lokalna uprava duguje oko 300.000 eura. Prema nezvaničnim informacijama, predstavnici lokalne uprave su u početku sporili to dugovanje, ali nakon nekoliko sastanaka sa predstavnicima “TN gradnje” i predočenih dokaza, Opština je priznala dug.

Prema nezvaničnim informacijama, za završetak radova na toj zgradi treba blizu 200.000 eura. Toliko je prije šest godina dalo i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kako bi se obezbijedio krov nad glavom za najsiromašnije Kolašince.

Od istog ministarstva sada se očekuje nova finansijska podrška, a u kojoj su fazi dogovori oko toga, Brajušković minulih deset dana nije mogao da odgovori. Nekoliko pokušaja da “Vijesti” dobiju te odgovore propalo je, jer je prvi čovjek Kolašina, kako su kazali iz njegovog kabineta, bio zauzet.

Brajušković je u nekoliko navrata odbio da odgovori kako će i kada biti ispunjene te obaveze prema preduzeću, koje će, očigledno, i nastaviti radove na objektu. Iako su iz lokalne uprave potvrdili da su “papiri” koji se odnose na zgradu u Ulici Dunje Đokić bili predmet istrage koju je naložio državni tužilac, nikada zvanično nije saopšteno šta je inspektorima bilo sumnjivo u dosadašnjem procesu izgradnje stanova.

Nekoliko opštinskih funkcionera su “Vijestima” nezvanično kazali da je dio parcele na kojem je izgrađena zgrada, greškom, prodat jednoj ruskoj firmi. To je navodno razlog zbog kojeg ona još nije uknjižena kao opštinska imovina. To još za sada ne želi da komentariše niko iz lokalne uprave, dok su iz katastra kazali da snimanja na terenu tek predstoje.

Bonus video: