Opština odlučna da „Jadran” zadrži u Tivtu

Prema nezvaničnim informacijama, Ministarstvo odbrane je počelo pripreme da se “Jadranu” nađe stalni novi vez u Baru, u dijelu tamošnje luke koji koristi Mornarica VCG i da se brod u dogledno vrijeme iz Tivta preseli u Bar
2830 pregleda 7 komentar(a)
Gradska riva i pristanište Pine u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Gradska riva i pristanište Pine u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Uprkos činjenici da je “Morsko dobro” prošle sedmice izdalo u petogodišnji zakup tivatsku gradsku rivu Pine privatnoj kompaniji, Opština Tivat je odlučna da zadrži školski brod Mornarice VCG jedrenjak “Jadran” u tom gradu.

Nakon što je pristanište Pine izdato privatniku koji će ga ubuduće Morskom dobru plaćati više od 58 hiljada eura godišnje, pojavila se opravdana zabrinutost da će to dovesti do odlaska “Jadrana” iz Tivta jer je teško vjerovati da će privatnik pristati na dosadašnje stanje da oko pola od zakupljenih 120 metara dužine operativne obale Pina, “izgubi” za naplatu ostalim brodovima koji bi tu željeli pristati, zato što se na tom mjestu nalazi stalni vez “Jadrana”.

Prema nezvaničnim informacijama, Ministarstvo odbrane je počelo pripreme da se “Jadranu” nađe stalni novi vez u Baru, u dijelu tamošnje luke koji koristi Mornarica VCG i da se brod u dogledno vrijeme iz Tivta preseli u Bar.

Za MO ta je opcija, navodno, prihvatljivija iz logističkih razloga, a oni žele i da brod pojačano “drže na oku” posebno nakon nedavnog neuspjelog pokušaja kriminalnih grupa da “Jadran” iskoriste za međunarodni šverc narkotika.

Iz lokalne uprave Tivta koja je do sada preko lokalnog Komunalnog preduzeća gazdovala sopstvenom gradskom rivom i pristaništem, međutim, tvrde da zvanično nemaju takvu najavu iz resora koji vodi ministar Predrag Bošković.

“Nemamo informaciju o namjeri izmještanja školskog broda “Jadran” iz Tivta. Opština nije promijenila odnos prema svojim obavezama iz povelje o bratimljenju sa školskim brodom “Jadran, niti se odrekla inicijative da ovaj vrijedan i izuzetan jedrenjak boravi na vezu na Pinima”, rečeno je “Vijestima” u Opštini.

“Jadran” na Pinima ima stalni vez od 2005. godine i jedina je jedinica Mornarice VCG koja je ostala da bazira u Tivtu nakon što je 2007. ugašeno tivatsko vojno brodogradilište Arsenal. Stari jedrenjak sudbinski je povezan sa Tivtom još od 16. jula 1933. kada je Tivat “Jadranu” bio prva luka u domovini u koju je uplovio tada novosagrađeni jedrenjak koji je te godine napravljen za Kraljevsku mornaricu Jugoslavije u Njemačkoj. Grad Tivat i školski brod “Jadran” zvanično su pobratimi, a povelja o bratimljenju svečano je potpisana je na Dan Opštine 21. novembra 2005. kada su na taj dokument parafe stavili tadašnji gradonačelnik Dragan Kankaraš i tadašnji komandant “Jadrana”, kapetan frigate Milenko Katić. Kankaraš je prethodno kod tadašnjeg Ministarstva odbrane SCG izdejstvovao da brod ostane u Tivtu uz obavezu Opštine da „Jadranu“ obezbijedi stalan vez na reprezentativnom mjestu, odnosno na gradskoj rivi Pine, te besplatno snabdijevanje brod strujom i vodom.

„Mi smatramo da je „Jadranu“ mjesto u Tivtu i učinićemo sve da on tu i ostane jer je tokom decenija ovaj brod postao nerazdvojni dio vizuelnog identiteta ove sredine, te prepoznatljiv simbol Tivta i njegove turističke ponude“, kazao je 2005. Kankaraš „Vijestima“. Taj aranžman traje već 14 godina, a „Jadran“ je, u vrijeme kada ne izvršava svoje stalne zadatke na moru, najljepši ukras Tivta i jedna od glavnih turističkih atrakcija tog grada.

Bonus video: