Opština oslobodila plaćanja komunalija suprugu Budvanina optuženog za ubistvo Slavoljuba Šćekića

Ugovorene strane su saglasne da ukoliko objekat ne dobije potrebnu kategorizaciju, investitor je dužan da plati naknadu u cjelosti”, piše u ugovoru koji je potpisala i Boreta
10732 pregleda 2 komentar(a)
Gradiće se hotel na četiri etaže, Foto: Vuk Lajović
Gradiće se hotel na četiri etaže, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva oslobodila je Marinu Boretu plaćanja komunalija jer namjerava da gradi hotel sa najmanje četiri zvjezdice na mjestu poslovnih prostora koje posjeduju u poslovnom centru Podkošljun, na samom ulazu u Budvu.

Ukoliko hotel ne dobije bar četiri zvjezdice, supruga Budvanina Saše Borete, optuženog za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, moraće da plati nešto više od 106 hiljada eura.

To je predviđeno ugovorom o oslobađanju plaćanja komunalija. Boreta je jedna od dva hotelijera sa kojima je opštinska Služba za obračun i naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta napravila ugovor o oslobođanju plaćanja komunalija pozivajući se na zakonska odredbe. Zakon oslobađa plaćanja komunalija sve one koji namjeravaju da grade hotel sa četiri i više zvjezdica.

U ugovoru koji je potpisao gradonačelnik Marko Bato Carević piše da Boreta planira gradnju hotela sa četiri zvjezdice, na četiri nivoa, odnosno 1.139 kvadrata bruto-građevinske površine.

“Investitor je u obavezi da dostavi konačno mišljenje o kategorizaciji hotela sa četiri zvjezdice u roku od šest mjeseci pošto objekat bude pušten u rad.

Ugovorene strane su saglasne da ukoliko objekat ne dobije potrebnu kategorizaciju, investitor je dužan da plati naknadu u cjelosti”, piše u ugovoru koji je potpisala i Boreta.

Još prije dvije godine budvanski Sekretarijat za urbanizam izdao je urbanističko-tehničke uslove (UTU) Boreti.

Prethodno je Saša vlasništvo nad poslovnim prostorima preknjižio na suprugu, a kao osnov sticanja u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine navodi se da je riječ o poklonu.

Boreta je još 2016. podnijela Ministarstvu održivog razvoja zahtjev za dobijanje UTU za rekonstrukciju poslovnih prostora u hotel sa četiri zvjezdica, ali na tome je procedura stala.

Nakon toga je podnijela zahtjev Opštini Budva, koja je krajem novembra 2017. izdala UTU, na osnovu kojih je urađena projektna dokumentacija za hotel. Važećim planskim dokumentom jednostapratni poslovni objekat je moguće nadograditi - da ima dva sprata i potkrovlje, kao što je to već učinila na ostalom dijelu poslovnog centra na ulazu u Budvu.

Boreta je porušila poslovne prostore od 120 i 162 kvadrata i započela građevinske radove, koji su prekinuti nakon što je sredinom juna stupila na snagu zabrana gradnje u metropoli turizma tokom sezone. Saši Boreti obustavljeno je izvršenje kazne zatvora u trajanju od 30 godina, ali će optuženi za ubistvo policijskog inspektora ostati iza rešetaka. Budvanin će se ponovo iz Kazneno popravnog doma vratiti u Istražni zatvor u Spužu, koji je napustio 12. marta 2015. godine kada je presuda za ubistvo policajca postala pravosnažna.

Ustavni sud nedavno je ukinuo presudu za ubistvo Šćekića, nakon što su utvrdili da je optuženima Boreti, Ljubu Vujadinoviću, Alenu Kožaru i Ljubu Bigoviću povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Njima će se ponovo suditi.

Apelacioni sud u je donio dva rješenja kojima su odbijene žalbe Boretinog branioca, advokata Dragoljuba Đukanovića.

On se žalio na odluke da njegov klijent ostane u zatvoru, uprkos odluci suda da se obustavi izvršenje kazne zatvora.

Bonus video: