Opština Pljevlja bi da smanji broj zaposlenih za pet odsto

Trenutno radi 258 radnika, od kojih 246 na neodređeno, a za isplatu zarada mjesečno je potrebno oko 250.000 eura
1673 pregleda 0 komentar(a)
Za plate izdvajaju oko 2,7 miliona godišnje: Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Za plate izdvajaju oko 2,7 miliona godišnje: Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

U cilju optimizacije broja radnih mjesta, Opština Pljevlja namjerava da kroz postupak sporazumnog raskida radnog odnosa u naredne dvije godine smanji broj zaposlenih za pet odsto.

To je predviđeno kadrovskim planom za ovu godinu, kojeg je potpisao gradonačelnik Igor Golubović.

U Opštini ističu da je kroz postupak sporazumnog prestanka radnog odnosa broj zaposlenih u Opštini do sada smanjen za 10 odsto.

U Opštini trenutno radi 258 radnika, od kojih 246 na neodređeno, a za isplatu zarada mjesečno je potrebno oko 250.000 eura.

Ove godine za isplatu zarada zaposlenima u Opštini Pljevlja planirano je skoro 2,7 miliona eura.

“Radna mjesta obuhvaćena sporazumima biće brisana iz akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, dok će eventualno sistematizovanje novih radnih mjesta biti učinjeno u skladu sa zaključcima Vlade kojim je dozvoljeno da se popuni jedna trećina radnih mjesta od broja potpisanih sporazuma o prestanku radnog odnosa, a za radna mjesta koja su neophodna za redovno i optimalno obavljanje poslova”, navodi se u kadrovskom planu.

U Opštini tvrde da su kadrovski plan za prošlu godinu u potpusnosti sproveli, ali napominju da je bilo kašnjenja u realizaciji jer je “mlađi unutrašnji revizor zaposlen tek krajem godine, zbog čekanja saglasnosti Vlade na novo zaposlenje”.

Kažu da će po sili zakona do kraja ove godine jedan službenik lokalne uprave ispuniti uslov za penziju i da će najvjerovatnije morati doći do povećanja broja zaposlenih na određeno vrijeme.

Radi dalje optimizacije broja zaposlenih, vjerovatno će doći do smanjenja broja zaposlenih na neodređeno vrijeme.

Opština je lani po osnovu zapošljavanja po ugovoru o djelu potrošila 196.000 eura.

U Nacrtu budžeta za ovu godinu planirano je da se izdvoji 140.000 eura po osnovu ugovora o djelu.

U opoziciji godinama tvrde da Opština zloupotrebljava ugovore o djelu i da na taj način koaliciona vlast DPS-SD-BS zapošljava svoje partijske aktiviste.

Bonus video: