Opština Pljevlja razmatra raskid ugovora: Trpe "Lovćen" jer peleta nema

U cilju rješavanja ekoloških problema, Vlada je 2015. za nabavku peleta i briketa opredjelila 417.500 eura
1 komentar(a)
Pljevlja (novine), Foto: Goran Malidžan
Pljevlja (novine), Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.11.2017. 19:20h

U Opštini Pljevlja ne isključuju mogućnost raskida ugovora sa preduzećem “Lovćen trejd” iz Foče, zbog kašnjenja u isporuci peleta koji građani mogu da kupe po subvencioniranim cijenama.

Nezvanično kažu da bi to uradili, ali da trenutno na drugom mjestu ne mogu da nabave potrebne količine peleta, s obzirom na to da je na tržištu velika potražnja za tim energentom.

Preduzeće “Lovćen trejd” posao je dobilo na tenderu, a do sada je isporučilo svega 150 tona peleta od 900, koliko se ugovorom obavezalo da dopremi u Pljevlja.

U lokalnoj upravi kažu da su od proizvođača dobili objašnjenje da ne može da stigne da proizvede potrebne količine. Predstavnici Opštine nedavno su boravili u Foči, gdje im je vlasnik preduzeća navodno obećao da će pokušati da u narednom periodu nedjeljno isporučuje dva-tri kamiona. Ukoliko bi potrajala ta dinamika, raspodjela peleta trajala bi do januara. Predhodne sedmice u Pljevlja su stigla dva kamiona sa 48 tona peleta, nakon petnaestodnevnog prekida u isporuci.

Do sada je isporučeno pet šlepera briketa, a uskoro će stići još jedan, čime će isporuka biti okončana. Za razliku od prethodne dvije godine kada je posao rađen u sred zime, Opština je ove godine na vrijeme raspisala tender za nabavku briketa.

Gradonačelnik Mirko Đačić ranije je rekao da će biti nabavljeno 400 tona briketa i 1.000 tona peleta, čija je procijenjena vrijednost 236.000 eura.

"Ako se koristi biogorivo, onda je problem sa aerozagađenjem sigurno manji, ali i ovom prilikom moram da naglasim da je ovo preventivna mjera satisfakcionog karaktera, a da se problem trajno može riješiti samo realizacijom bloka II termoelektrane i toplifikacijom grada“.

U cilju rješavanja ekoloških problema, Vlada je 2015. za nabavku peleta i briketa opredjelila 417.500 eura.

"Jakić" digao cijenu za 80 eura

Zbog nedostatka peleta tokom sezone grijanja, cijena tog energenta značajno je porasla u pojedinim prodavnicama u Pljevljima. U lokalnoj urpavi tvrde da je cijenu povećala i kompanija “Vektra Jakić”, sa 160 na 240 eura po toni. Iako ima pogon za proizvodnju peleta, kako tvrde jedan od najmodernijih u Evropi, “Vektra Jakić” koja grca u finansijskim problemima nijedne godine nije učestvovala na tenderu za isporuku peleta Pljevljacima po subvencioniranim cijenama.

Bonus video: