Opština Pljevlja značajno smanjila dugove

Prošle godine, Opština Pljevlja kod banaka zatvorila tri kredita
1826 pregleda 1 komentar(a)
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja je u posljednjih nekoliko godina značajno smanjila dug po osnovu kredita uzetih kod banaka koji su u predhodnom periodu značajno opterećivali rad lokalne uprave u Pjevljima.

To se može utvrditi iz formulara za utvrđivanje portfolio duga Opštine Pljevlja na kraju prošle godine, koji je objavljen na sajtu Opštine.

Tokom prošle godine, Opština Pljevlja kod banaka je zatvorila tri kredita pa trenutno od domaćih institucija kredit vraća jedino Investiciono-razvojnom fondu. Na kraju prošle godine Opština je tom fondu dugovala nešto manje od 157.000 eura.

Sredinom maja 2015. Opština je po osnovu jedanaest kredita bankama dugovala 6,4 miliona eura. Samo u toj godini, Opština je bankama morala da vrati oko 1,9 miliona eura. U međuvremenu, Opština se nije kreditno zaduživala.

Iz opozicije su ranije u više navrata optuživali bivšeg gradonačelnika Pljevalja Filipa Vukovića da je u periodu od 2006. do 2011. godine, Opštinu zadužio 16.236.000 eura i da su sve odluke o kreditima donijete na njegov predlog. Kada je Vuković bio na čelu Opštine skupštinsku većinu imala je sadašnja opozicija

Krajem prošle godine, Opština je otplatila pola miliona duga Prvoj banci po osnovu kredita koji je uzet u aprilu 2018. godine. Radilo se o overdraft kreditu koji se koristio za održavanje likvidnosti.

Tokom prošle godine otplaćen je i kredit od 1,055 miliona eura uzet kod Hipo Alpe Adria banke u septembru 2011. godine, koji je služio za izmirenje obaveza iz kapitalnog budžeta.

Zatvoren je i kredit kod Erste banke u iznosu od 840.000 eura koji je uzet u martu 2013. za izmirivanje obaveza iz kapitalnog budžeta.

Opština Pljevlja od avgusta 2017. otplaćuje inostrani dug Evropskoj investicionoj banci uzet preko Ministarstva finansija - od 2,72 miliona eura za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u pljevaljskom selu Židovići.

Opština otplaćuje glavnicu kredita Ministarstvu finansija u 40 rata. Posljednju ratu po ovom osnovu Opština Pljevlja isplatiće 15. februara 2037. godine.

945 hiljada eura Opština Pljevlja se zadužila kod Investiciono-razvojnog fonda u februaru 2012. godine za refinansiranje dospjelih i nedospjelih obaveza prema Fondu za razvoj po osnovu emitovanih obveznica. Sredstva su iskorišćena za potrebe investicionog programa izgradnje infrastrukturnih objekata

Bonus video: