Opština Tivat daje 50.000 za svoju marinu

Opština je već ušla u oko 15.000 eura vrijednu investiciju postavljanja ograda i sistema video-nadzora u Kalimanju
151 pregleda 0 komentar(a)
Kalimanj Tivat, Foto: Siniša Luković
Kalimanj Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 06.12.2017. 20:50h

Opština Tivat budžetom je namijenila 50.000 eura kako bi dobila koncesiju za upravljanje gradskom lukom Kalimanj, odnosno je zadržala u vlastitim rukama.

“Morsko dobro” namjerava da ponudi na tenderu lučicu koju su osamdesetih godina prošlog vijeka, sredstvima samodoprinosa, gradili Tivćani.

Vlada je Kalimanj proglasila lukom od lokalnog značaja i obavezala “Morsko dobro” da sprovede tenderski postupak dodjele prava na upravljanje onome ko plati najviše.

Lučica ima oko 340 vezova za mala plovila za sport i rekreaciju, koje već decenijama, pod relativno povlašćenim cijenam jer Kalimanjem upravlja Komunalno preduzeće, drže žitelji Tivta.

“Morsko dobro” je u nacrtu koncesionog akta predvidjelo da se, pored komunalnih, u Kalimanju napravi i desetak komercijalnih vezova za jahte i slična plovila, čemu se oštro protivi javnost Tivta koja traži da ostane prvenstveno prostor za za plovila lokalnog stanovništva.

Pripremajući se da konkuriše da od države zakupi sopstvenu gradsku marinu, Opština Tivat je već ušla u oko 15.000 eura vrijednu investiciju postavljanja ograda i sistema kontrolisanog elektronskog pristupa, odnosno video-nadzora u Kalimanju.

U nacrt kapitalnog budžeta za 2018. uvršteno je i planirano bagerisanje i produbljivanje kompletnog akvatorijuma lučice i njenog prilaznog kanala između rtova Pakovo i Belane.

Taj obiman posao podrazumijeva uklanjanje velikih količina mulja i nanosa koje su proteklih decenija donijeli kanali atmosferske kanalizacije koja se uliva u Kalimanj, kao i dovođenje svih dubina unutar lučice na propisan nivo potreban za siguran privez i boravak plovila dugih do 20 metara.

Za te svrhe u budžetu grada za narednu godinu opredijeljen je iznos od 200.000 eura.

U Opštini računaju da će im to i ostala planirana ulaganja u unapređenje infratrukture i novčani iznos od 50.000 eura za koncesiju, biti dovoljno da zadrže upravljanje, iako su neki lokalni tajkuni “bacili oko“ na Kalimanj, s željom da ga pretvore u još jednu manju komercijalnu marinu.

To bi neminovno dovelo do značajnog poskupljenja usluga komunalnih vezova.

Komunalno preduzeće Tivat ljetos je primijenilo novi cjenovnik Morskog dobra, pa je cijena komunalnih vezova uvećana za 30 do 40 odsto.

NVO Arsenal iz Tivta nedavno je, u skladu sa zakonom o lokalnoj samoupravi, pokrenula i građansku inicijativu prema Opštini Tivat kojom traži da lučicom upravlja Opština, a ne “Morsko dobro” iz Budve.

Član rukovodstva NVO Dragan Miljanić pojasnio je da lokalna uprava ima rok od 15 dana da se izjasni o građanskoj inicijativi, nakon što je inicijatori predaju sa potpisima dovoljnog broja građana.

U slučaju da je Opština odbije, to otvara put u organizovanje lokalnog referenduma, na kojem bi, tvrdi Miljanić, Tivćani masovno glasali da gradska lučica ostane u tivatskim rukama.

Bonus video: