Opština Tivat kreće u novi IPA projekat: Podstiču inovacije u turizmu

Vrijedan je ukupno 1.27 miliona eura, a riječ je o EU projektu u kojem će, pored Opštine Tivat kao jedinog partnera iz Crne Gore, sarađivati još sedam partnera iz pet država
83 pregleda 2 komentar(a)
Opatija, Foto: Opština Tivat
Opatija, Foto: Opština Tivat
Ažurirano: 23.01.2018. 09:12h

Opština Tivat krenula je u novi IPA program prekogranične saradnje nazvan “FOST INNO - Sistem podsticanja inovacija u turizmu Jadransko-jonske regije”. Saastanak projektnog tima ovog, trećeg po redu trenutno aktivnog IPA projekta u kojem učestvuju Tivćani, održan je u Opatiji u Hrvatskoj. Projekat FOST INNO se implementira u okviru programa INTERREG ADRION 2014-2020.

Vrijedan je ukupno 1.27 miliona eura, a riječ je o EU projektu u kojem će, pored Opštine Tivat kao jedinog partnera iz Crne Gore, sarađivati još sedam partnera iz pet država.

Ukupna sredstva koja će pripasti Opštini Tivat iznose 130.372 eura – saopšteno je danas iz lokalne uprave najmanjeg grada u Boki. Domaćin skupa u Opatiji je bio tamošnji Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu koji je i vodeći partner na projektu. Uz domaćine, dvodnevnom sastanku su prisustvovali i ostali partneri u "FOST INNO" projektu: Fakultet primenjenih društvenih nauka u Novoj Gorici i Regionalna razvojna agencija Nova Gorica iz Slovenije, Opština Peruđa i Regija Molise iz Italije, Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona iz Bosne i Hercegovine i Univerzitet Skadar ,,Luiđ Gurakući“ iz Albanije, kao i Opština Tivat iz Crne Gore.

Sastanku su ispred Opštine Tivat i Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo prisustvovali Petar Vujović, Sunčica Radović i Dubravka Koparan, kako bi prezentovali rad Opštine kao i radni paket projekta kojim će koordinirati. Sledeći sastanak partnera na projektu planiran je početkom juna u Tivtu.

“Zajednički izazovi programskog područja, kao što su produžetak turističke sezone i poboljšanje kvaliteta turističkih proizvoda, rješavaće se u skladu s načelima dugoročne održivosti turističkog razvoja. Opšti cilj projekta je poboljšanje konkurentnosti Jadransko- jonskog područja uz povećanje inovacionih kapaciteta održivog turizma. Takođe, u okviru projekta planira se osnivanje i razvoj međunarodnog centra za transfer znanja i inovacija u turizmu Jadransko-jonskog područja”, objašnjavaju iz Opštine Tivat.

Bonus video: