Opština Tivat osniva dva preduzeća: Vide prihod od 900.000 eura

Ekonomsku opravdanost pokazale dvije studije Centra za izvrsnost u menadžmentu
104 pregleda 0 komentar(a)
stanica, Franca, Foto: Siniša Luković
stanica, Franca, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.03.2017. 20:25h

Administracija gradonačelnice Snežane Matijević (DPS) odlučila je da formira dva nova opštinska preduzeća koja će gazdovati ključnim saobraćajnim resursima Tivta - autobuskom stanicom i javnim parkiralištima.

Ekonomsku opravdanost obje djelatnosti pokazale su dvije obimne stručne studije koje je za potrebe Opštine uradio Centar za izvrsnost u menadžmentu iz Podgorice.

Prema njima, firme bi već prve godine prihodovale više od 900.000 eura.

Odluke o osnivanju preduzeća “Autobuska stanica” i “Parking servis“, u kojima će Opština biti osnivač i jedini vlasnik, pripremljene su za usvajanje na predstojećoj sjednici lokalnog parlamenta koja će se održati 14. marta.

Na taj način, lokalna DPS-SD-HGI vlast konačno prihvata oni što već godinama traži najveći dio tivatske opozicije - da grad preuzeme gazdovanje monopolističkim resursima u saobraćaju.

Javnim parkinzima u Tivtu još od 2009. gazduje privatna firma „Parking sistem i garaže“, ali se njihov ugovor sa Opštinom nikada nije u punoj mjeri realizovao jer toj kompaniji nije omogućeno da naplaćuje i parkinge duž ulica i unutar stambenih blokova, već samo da koristi dva velika parkinga u Arsenalskoj ulici i na Aerodromu Tivat, ukupnog kapaciteta skoro 400 mjesta.

U ekonomskoj analizi stoji da bi sa uvođenjem naplate parkiranja ukupan godišnji prihod bio više od 610.000 eura.

Za kupovinu neophodne opreme za “Parking servis“ treba obezbijediti nešto više od 76.000, dok će troškovi poslovanja preduzeća koje će u početku zapošljavati 21 radnika, biti 326,2 hiljade eura godišnje.

To znači da će opštinski „Parking servis“ već u prvoj godini rada ostvariti profit od bar 200.000 eura.

U odluci piše da će se nova firma baviti i izgradnjom novih javnih parkinga i garaža, održavanjem i popravkom vozila i uslugama reklamnih agencija.

Novo opštinsko preduzeće “Autibuska stanica“ preuzeće gazdovanje objektom glavne Autobuske stanice na Župi.

Opština je u gradnju Autobuske uložila 2,4 miliona eura a kompanija „Mesopromet“ bjelopoljskog biznismena i visokog funkcionera DPS-a Hilmije France još oko 3,3 miliona eura.

Otvorena je u ljeto 2015. ali Opština ni do danas nije preuzela gazdovanje nad svojih više od 1.000 kvadrata zatvorenog poslovnog prostora, 8 perona i parkinga za autobuse i automobile. To radi Francina druga firma „Prehrana“ koja Opštini plaća zakupninu u iznosu od 7.275 eura mjesečno, plus PDV.

U ekonomskoj studiji stoji da potencijal Autobuske ni izbliza nije iskorišten, da se trenutno gazduje uz mnogo manjkavosti i da nije ni do kraja privedena namjeni, ali da profitabilno posluje.

U studiji su izračunali da bi novo lokalno preduzeća “Autobuska stanica“ trebalo da u početku ima 13 zaposlenih i da već u prvoj godini poslovanja ostvari ukupan prihod od 314.000 eura.

Bonus video: